Gubitak kose predstavlja čest problem u okviru muške populacije.

Kod oko 85 procenata muškaraca koji imaju 50 godina primetno je stanjenje kose.  Nekim muškarcima kosa počinje da opada već u 20-tim godinama.

Mnogi ljudi misle da nošenje kačketa doprinosi ćelavljenju. To nije istina, kao ni to da ukoliko neko prolazi prstima kroz vašu kosu može uzrokovati opadanje kose. Takođe, ni češljanje, stilizovanje ni uvijanje nisu primarni uzroci gubitka kose. Međutim, ove aktivnosti mogu dovesti do oštećenja vlasi, pa izbegavajte da budete grubi prema svojoj kosi.

Nekoliko studija je pokazalo da postoji značajna veza između pušenja i brzine gubitka kose kod muškaraca. Dakle, ukoliko vam je potreban još jedan razlog da prestanete da pušite cigarete, ovaj bi trebao da bude među onima u vrhu liste.

 

Šta uzrokuje gubitak kose?

Više od 95 procenata ćelavosti kod muškaraca ima genetsku osnovu. Ova genetska osobina može se preneti sa oba roditelja. U drugim slučajevima, pojedini lekovi mogu uzrokovati ćelavost, kao i preterana  upotreba vitamina A, ali i manjak proteina u organizmu. Kosa može opadati zbog stresa.

Trudite se da očuvate kosu koju imate, makar ona bila već stanjena.

Sprečavanje daljeg gubitka kose lakši je  posao nego postići uspeh u njenom ponovnom izrastanju.

Pri tome treba biti oprezan. Većina proizvoda koji se nude na tržištu su beskorisni. Kada ste u nedoumici, posetite svog lekara ili dermatologa, jer vam oni mogu dati dobar savet za suočavanje sa ovim problemom.

 

Lek protiv opadanja kose: Minoksidil

Iako ne postoji  način da se izleči ćelavost kod muškaraca, ona se može usporiti nekim lekovima. Minoksidil se nanosi na kožu temena. Usporava opadanje kose, a kod nekih muškaraca primetan je i rast novih vlasi.

Međutim, kada se prekine sa upotrebom ovog leka, kosa ponovo počinje da opada.

Lek protiv opadanja kose: Finasterid

Finasterid usporava gubitak kose tako što usporava proizvodnju DHT-a, hormona koji smanjuje folikule dlake i uzrokuje ćelavost. Kod nekih muškaraca primetne su nove vlasi. U principu, smatra se da pokazuje bolje efekte od minoksidila.  Trudnice ne smeju da upotrebljavaju ovaj lek jer može izazvati defekte kod muških fetusa. Kao i minoksidil ovaj lek ima efekat samo dok se upotrebljava.

Transplantacija kose

Prilikom transplantacije kose, hirurg će prebaciti zdravu kosu sa zadnje strane glave, ili sa bočnih strana, kako bi obezbedio prirodan izgled.  Transplantacija kose je skupa procedura i vrši se u nekoliko navrata. Nakon dva meseca, najveći procenat u okviru transplantirane kose opada, ali na njenom mestu raste nova. U roku od šest meseci kosa počinje da izgleda normalno.

 

Postoji nekoliko trikova koji se tiču stajlinga kose, pa je tako gubitak kose manje primetan.

Ukoliko se ošišate što kraće, vizuelno ćete smanjiti utisak gubitka kose na određenim delovima skalpa.

Nega kose i upotreba određenih preparata za volumen kose takođe su od pomoći.

Izbalansirajte svoju ishranu i ne budite grubi prema svojoj kosi.

To će takođe doneti pozitivne rezultate.