Prirodna mešavina  sa uljem mandarine protiv strija
Iako se strije često javljaju na stomaku, grudima, zadnjici i butinama žena koje su bile trudne, one takođe mogu da se pojave na koži muškaraca i žena  koji su se naglo ugojili. Prvi znaci se pojavljuju kao crvenkaste linije, koje postepeno blede i postaju bele linije nalik ožiljcima. Kada se strije formiraju, nemoguće ih je uništiti – ali se mogu sprečiti nanošenjem mešavina pažljivo odabranih ulja.
Citrusna mešavina protiv strija sadrži ekstra devičansko maslinovo ulje, koje predstavlja divno sredstvo za podsticanje zdravlja kože. Međutim, ako vam je miris maslinovog ulja previše jak, zamenite ga slatkim bademovim ili suncokretovim uljem. Ulje šipka je ulje fine teksture koje ima reputaciju da podmlađuje kožu, koristite ga kao osnovu za mešavine ulja.
Strije u trudnoći

Da biste sprečili nastanak strija u trudnoći, rotirajte sledeće recepte. Nanesite mešavinu na grudi, stomak, zadnjicu i butine dva puta dnevno od četvrtog meseca trudnoće.
Da biste sprečili mogućnost nepoželjne reakcije kože zbog preteranog korišćenja određenog ulja, promenite tretman svake četiri nedelje. Nanosite citrusnu mešavinu protiv strija mesec dana, mešavinu sa puterom narednih mesec dana, a zatim mešavinu sa vitaminom E sledećih mesec dana, a zatim pređite na prvu mešavinu i tako dalje.
Citrusna mešavina protiv strija

8 kapi čistog eteričnog ulja mandarine
3 kapi čistog eteričnog ulja neroli
3 kapi čistog esencijalnog ulja lavande
20 ml maslinovog ulja
30 ml slatkog bademovog ulja
2 kapsule vitamina E
Stavite eterična ulja u tamnu staklenu bocu. Probušite kapsule vitamina E , dodajte sadržaj u bocu i protresite. Čuvajte na hladnom mestu četiri nedelje.
Mešavina sa kakao puterom

30 g kakao butera
20 ml slatkog bademovog ulja
Plastični levak
Rastopite kakao puter u vatrostalnoj činiji preko uzavrele vode. Umešati bademovo ulje. Skinuti sa šporeta i sipati u male posude. Mešavina ću se blago stvrdnuti, ali će se topiti u dodiru sa kožom.
Mešavina sa vitaminom E

10 ml razblaženog ulja mandarine
3 kapi čistog ružinog eteričnog ulja ili 4 kapi eteričnog ulja geranijuma
6 kapi eteričnog petitgrain ulja (list gorke narandže)
10 ml maslinovog ulja
30 ml suncokretovog ulja
2 kapsule vitamina E
Stavite ulja u tamnu staklenu bocu zapremine 50 ml, a zatim pratite uputstva za pravljenje citrusne mešavine.
Još saveta za prevenciju strija…

Unosite dovoljno minerala cinka i silicijuma, kao i vitamina B kompleksa, kao i vitamine C i E. Prva dva su od suštinskog značaja za razvoj jakih vlakana kolagena i elastina, koji daju otpornost koži. Druge hranljive materije promovišu opšte zdravlje kože.
Najbolji izvori cinka su morski plodovi, meso, integralne žitarice, koštunjavo voće i mahunarke.
Silicijuma ima u izobilju u organskom sirovom voću i povrću (hemijska đubriva imaju tendenciju da uništavaju silicijum u zemlji).
Vitamini B kompleksa nalaze se u sirovom voću i povrću, integralnim žitaricama,  semenkama (kao što su suncokret, bundeva i susam) i pivskom kvascu.
Vitamina C je u svežem voću i povrću, a naročito u citrusnom voću i spanaću.
Dobri izvori vitamina E su pšenične klice, zeleno lisnato povrće, semenke, integralne žitarice i hladno ceđena jestiva ulja.