Održavajte nivo vitamina D u organizmu

Postoji veza između niskih vrednosti vitamina D u  organizmu i simptoma osteoartritisa, ali ne i sa gubitkom hrskavice u zglobovima. Dokaz o značaju vitamina D za zdravlje kostiju odavno je utvrđen i postaje jasno da je vitamin D od vitalnog značaja za opšte zdravlje i prevenciju raka i bolesti srca. Zato je važno konstantno održavati zadovoljavajući nivo vitamina D u organizmu.

Održavajte zdravu telesnu težinu

U prevenciji osteoartritisa veliki značaj imaju kilogrami koji vrše opterećenje na  zglob kuka i kolena.  Što je veći broj kilograma, to je veće i opterećenje na ove zglobove, a osteoartritis se može razviti i na gležnjevima, kao i na kostima i zglobovima stopala.

 

Unosite dovoljnu količinu kalcijuma

Adekvatan unos kalcijuma takođe je veoma značajan za prevenciju osteoartritisa. On doprinosi zdravlju i snazi kostiju, ali treba biti pažljiv kada je unos visokomasnih mlečnih namirnica u pitanju. Trudite se da upotrebljavate niskomasne mlečne proizvode.

Vežbajte

Mišići svojom tenzionom silom štite zglobove od povreda. Vežbom se podstiče i  opšte zdravlje. Liigamenti i tetive su čvrste i snažne strukture koje omogućavaju stabilizaciju zgloba. Veća snaga mišića je neophodna kako bi omogućila povećanu zaštitu zglobu. Na taj način više su zaštićene i tetive i ligamenti.

Ispravite se!

Dobra postura, tj. pravilno držanje tela veoma je važno za zdravlje kičme. Osteoartitis može dovesti do oštećenja kičme i voditi životu zarobljenom bolom i invaliditetom. Loša postura često uzrokuje promene koje rezultiraju ubrzanim razvojem osteoartritisa.

 

Izbegavajte povređivanje

Čuvajte se povreda što je moguće više, jer su povrede značajan riziko-faktor za nastanak osteoartritisa. Zglobovi mogu biti izloženi ovom riziku direktno, usled same povrede ili indirektno, kada povreda menja način na koji koristite telo pri hodu i aktivnostima, pri čemu se menja celokupna postura, kako dinamička, tako i statička- pri mirovanju.

Izbegavajte intenzivni aerobik

Trčanje na čvrstim i neravnim površinama može naneti štetu zglobovima kukova i kolena. Takođe, to može učiniti i loša tehnika trčanja.

Brzi hod ima istu korist za organizam kao trčanje, a ne predstavlja stres za zglobove.

Takođe, trčanje na pokretnoj traci, kao i vežba na statičkom biciklu, manje opterećuju zglobove.

Radno mesto kao riziko-faktor

Ljudi koji se bave poslom koji zahteva često savijanje kolena i boravak u nezgodnom, čučećem položaju,kao i nošenje teških predmeta, podložniji su razvoju osteoartritisa.

Postoje tzv. protektivni položaji koji se mogu primeniti kako bi se zaštitili zglobovi.

Ponovljene “ bezazlene“povrede

Ukoliko dođe do povrede koja se brzo sanira ili se njeni simptomi ignorišu ili previde, a ona se ponavlja, to može doprineti nastanku osteoartritisa, kasnije. Zato, nemojte olako shvatati ni manje povrede koje se čine bezazlenim. Pažljivo ih propratite i lečite do potpunog iščezavanja simptoma. Takođe, trudite se, koliko je to moguće, da se ona ne ponovi.

Pre intenzivne fizičke aktivnosti bilo kog tipa, odnosno vežbi snage i kardio-treninga, bitno je zagrejati se, i tako pripremiti mišiće za napor koji ih očekuje. Pored laganog zagrevanja uradite i vežbe istezanja za velike mišićne grupe.