Suvu, lomljivu kosu mogu uzrokovati sledeći faktori:  izlaganje suncu, hemijski procesi, nedovoljna nega, nasledni faktori, slaba elastičnost, preterana upotreba  aparata za sušenje i oblikovanje kose. Kosa je sačinjena od mrtvih ćelija keratina, tako da ne može da se sama isceli. Najbolje je da se odseku ispucali krajevi  i da se počne iz početka. Ali u međuvremenu, postoje načini da Vaša suva kosa izgleda „zdravije“.
Saveti i trikovi za lečenje suve kose:
-Ne preporučujemo  tretmane vrelim uljem iz jednog razloga. Molekuli ulja  su preveliki da prodru unutar dlake. Ovakav tretman ostavlja sloj ulja na kosi zbog čega kosa bude glatka, ali to traje samo do sledećeg pranja.
-Bolje je koristiti kremasti dubinski balzam dva puta nedeljno.
-Redovno skraćujte kosu  svakih 6-8 nedelja kako biste uklonili rasvetale krajeve.
-Ređe sušite kosu fenom
-Kada sušite kosu fenom,usmerite vazduh da duva u pravcu rasta kose, tako da ne oštećujete omotač dlake više nego što morate.
-Koristite četke za kosu od prirodne dlake.
-Koristite preparate za svakodnevnu upotrebu, kao i preparate koji se ne ispiraju.
-Isperite kosu hladnom vodom kako bi se  zatvorio  spoljni omotač dlake i sprečila dalja oštećenja.
-Izbegavajte šampone koji su bistri.  Običan šampon sadrži malo ili nimalo supstanci koje hidriraju kosu. Opredelite se za šampone boje bisera koji su napravljeni za suvu, oštećenu kosu. Koristite kvalitetan hidratantni šampon.
-Što manje koristite uređaje za sušenje i oblikovanje kose. Uvek koristite preparat za zaštitu kose od toplote.
-Tretmani kože glave u frizerskim salonima umeju da budu vrlo delotvorni. Ne samo da ćete stimulisati rast kose i negovati kosu, već ćete i uživati u tretmanu.
-Koristite tretmane koji ne sadrže alkohol.
-Dubinski hranite kosu najmanje dva puta nedeljno. Stavite balzam za dubinsku negu na čistu, vlažnu kosu. Stavite kapu za tuširanje i sušite fenom. Tako ćete otvoriti površinski sloj dlake i preparat će bolje delovati.