Održavati dobru higijenu usta

Ovo je verovatno najvažnija stvar koju pacijent može učiniti nakon što izvadi umnjak. Često je vađenje umnjaka propraćeno određenom količinom bolova i neugodnosti prilikom otvaranja usta. Pacijenti brinu i da ne povrede oblast u ustima iz koje je izvađen umnjak, pa ga ne čiste dovoljno ili uopšte. To dozvoljava štetnim bakterijama u ustima da bujaju i uzrokuju infekciju. Upala desni, koja se dešava usled loše higijene usta, takođe povećava vreme potrebno za isceljenje.

Pre vađenja, umnjak treba dobro oprati. Naravno, to nije uvek moguće jer se uklanjanje bolnog umnjaka nekad tretira kao hitan slučaj.

Koristite ledene obloge

Korišćenje hladne terapije kako bi se smanjili upala i otok odlična je opcija koju pacijenti mogu lako sprovesti u delo. Najefikasnije je koristiti oblog od leda odmah nakon završetka hirurške intervencije. Verovatno će vam još u zubarskoj ordinaciji dati led. Pakovanja leda treba stavljati na bolno mesto u trajanju od 30-40 sekundi, a zatim ukloniti na minut, a zatim ponovljati proces na isti način narednih pola sata.

Umesto leda može se koristiti i zamrznuti paket graška ili kockica leda umotanog u komad platna.

Uzmite lekove koje vam je zubar prepisao

Lekar će vam možda prepisati kombinaciju antibiotika i lekova protiv bolova.

Najvažnija stvar koju treba uraditi kao pacijent je da lekove uzimate u skladu sa uputstvima i da se terapija ne prekida. To omogućava pojavu bakterija otpornih na antibiotike koje mogu izazvati ozbiljnu infekciju.

Izbegavajte pljuvanje nakon vađenja umnjaka

U mnogim slučajevima infekcije posle vađenja umnjaka, uzroci se mogu jednostavno izbeći. Na primer, izbegavajte pljuvanje nakon vađenja. Posle vađenja umnjaka, dolazi do krvarenja tog dana a krvarenje se može nastaviti i tokom sledećeg dana.

Ovu krv treba progutati tako da se dozvoli stvaranje krvnog ugruška na mestu vađenja i tada i isceljenje može da počne. Ako pacijenti pljuju krv ili ispiraju usta, to može ukloniti ugrušak, a tada se mesto vađenja osuši i može biti jako bolno.

Prvih 48-72 sati su najvažniji za oporavak i trebalo bi da imate maksimalnu negu sve dok ne počne inicijalno isceljenje.

Hranu koja je izuzetno začinjena ili abrazivna treba izbegavati, jer može da izazove nelagodnost. Bilo koja vrsta smeše koja se može zaglaviti u rupu u kojoj je bio umnjak takođe treba izbegavati. Najbolja je meka, hladna, neutralna hrana nekoliko dana nakon vađenja umnjaka.

Koristite antibakterijsku tečnost za ispiranje usta

Korišćenje tečnosti za ispiranje usta je kontraverzno iz nekoliko razloga. Prvi je to što su neka istraživanja pokazala da može usporiti brzinu zarastanja, a drugi je rizik od izmeštanja krvnog ugruška iz rupe u kojoj je bio zub.

Zbog toga većina stomatologa preporučuje upotrebu tečnosti na bazi joda koja ne ometa lečenje i može se koristiti tek nakon što prođe 48-72 od vađenja, tako da ne ometa početak zarastanja. Tečnost za ispiranje može se koristiti i pre-operativno kako bi se smanjile šanse za infekciju.

Konsultujte se sa svojim zubarom oko korišćenja tečnosti za ispiranje usta.

Zaključak

Infekcija posle uklanjanja umnjaka ne dešava se često, ali može izazvati puno neugodnosti kada se desi. Pacijenti mogu imati problema sa pričanjem, žvakanjem, gutanjem ili čak otvaranjem usta ako mesto vađenja ne zaraste kako treba.

Zbog toga pratite uputstva stomatologa, predostrožnost ne zahteva puno, a može vas spasiti nelagodnosti.