Gastritične manifestacije, bilo akutnog ili hroničnog tipa, veoma su zastupljene među članovima današnje populacije.

Nezdrava ishrana, stres i dugotrajna i nepravilna upotreba lekova smatraju se vodećim uzrocima gastritisa.

Dobra vest je da je uz promenu određenih navika u ishrani moguće u velikoj meri uticati, kako na učestalost tako i na intenzitet simptoma gastritisa, do te mere da se oni vrlo retko ili uopšte ne ispoljavaju.

Takođe, pojedine namirnice ostvaruju veoma blagotvorno delovanje na funkciju želuca i varenje uopšte.

Ove namirnice treba redovno koristiti u ishrani, pri čemu ne treba smetnuti sa uma da je za prevenciju gastritičnih smetnji, važno držati se pravila „manje, a češće“, kada su u pitanju veličina i učestalost obroka.

Slede namirnice koje imaju dokazano blagotvoran učinak na želudačnu funkciju:

Ovsene pahuljice

Ovsene pahuljice visoko su preporučljive osobama koje imaju gastrične smetnje, s obzirom da brzo uzrokuju osećaj sitosti, bez propratnih gastritičnih simptoma. Suvo grožđe se takođe može koristiti uz ovsene pahuljice (npr. za doručak), s obzirom da ovas vrlo efikasno apsorbuje kiselost koju grožđe izaziva.

Đumbir

Ukoliko se koristi umereno, đumbir predstavlja jednu od najefikasnijih namirnica za suzbijanje simptoma gastritisa.

On je vekovima korišćen u čovekovoj ishrani zbog svojih antiinflamatornih svojstava, koji su posebno zapaženi u tretmanu gastrointestinalnih smetnji.

Koren đumbira lako se guli, seče na kockice ilistiće. Može se koristiti kao sastojak kuvanih jela ili dodavati u smutije.

Aloja Vera

Aloja Vera se naziva kraljicom lekovitih biljaka upravo zbog isceljujućeg dejstva koje ima na kožu i sluzokožu.

Ona deluje regenerišuće na sluzokožu želuca i stoga se sok Aloja Vere (samo 0.5 dl dnevno) vrlo uspešno koristi u prevenciji i tretmanu gastritisa.

Više o ovom soku i načinu njegove upotrebe, možete pročitati ovde:

https://planetazdravlja.com/aloe-vera-gel-u-sluzbi-naseg-zdravlja/>

Salata

Za osobe koje pate od gastritičnih smetnji, visoko je preporučljivo da u ishrani svakodnevno imaju obroke kojima obiluje salata, sa napomenom da crni, beli luk i paradajz treba izbegavati, kao i sir i visoko-masne dresinge.

Dakle, zeleno povrće je najpoželjnije upotrebljavati.

Banane

S obzirom na svoju pH baznost (pH 5.6), banana predstavlja sjajnu užinu za osobe koje imaju gastritične smetnje.

Međutim, 1% osoba koje boluju od gastritisa imaju pogoršanje simptoma kada upotrebljavaju bananu u ishrani.

Zato treba imati na umu da je svaka osoba jedinstvena po načinu na koji reaguje na pojedine namirnice i stoga prvenstveno treba naučiti slušati svoj organizam i u skladu sa tim se ponašati.

Piletina i ćuretina

Živinsko meso se preporučuje osobama koje boluju od gastritisa. Ono se može pripremiti kuvanjem, grilovanjem, pećenjem na žaru ili dinstanjem, ali ne i prženjem. Takođe, važno je ukloniti kožicu sa mesa, jer ona sadrži visok procanat masti.

Riba i morska hrana

Riba i morski plodovi takođe pogoduju optimalnoj želudačnoj funkciji, sa napomenom da ove namirnice takođe ne treba pripremati prženjem, već pečenjem na roštilju ili dinstanjem.

Celer

Celer poseduje visok sadržaj vode i smatra se da uspešno smanjuje apetit. Takođe pogoduje osobama sa gastritičnim smetnjama.

Peršun

Hiljadama godina, peršun se kao lekovita biljka uspešno koristi u tretmanu želudačnih problema, kao i za regulaciju varenja u celosti.

Pirinač

Pirinač, pogotovo smeđi, takođe zaslužuje značajno mesto u ishrani osoba sa gastritičnim smetnjama i stoga bi ga trebalo redovno konzumirati kao doprinos regulaciji želudačne funkcije.