Nadimanje je neprijatno gomilanje vazduha u digestivnom traktu, bitka koja se dešava unutar creva.

Prosečna odrasla osoba proizvede oko pola litre do litar i po gasa svakog dana. Taj gas kroz anus se ispušta 14 do 23 puta dnevno.

150377402

Dvadeset procenata gasa čini vazduh koji udišemo. Preostalih 80 odsto je proizvod digestivnog sistema. Veće količine vazduha se gutaju kada se brzo jede, pije u velikim gutljajima, puši ili žvaće žvaka.

Kada progutamo previše vazduha, uglavnom ga izbacujemo podrigivanjem, naročito ako sedimo uspravno jer se tada deo vazduha vraća kroz jednjak. Telo teži da što manje vazduha uđe u tanko crevo. Ako ležimo, vazduh koji progutamo prelazi u tanko crevo, što izaziva ispuštanje gasova.

Obično podrigujemo posle obroka kako bismo izbacili vazduh koji uvećava i rasteže želudac. Određene namirnice podstiču podrigivanje jer opuštaju prstenasti mišić oko donjeg dela jednjaka. To su čokolada, masnoće i menta.

80% gasova dolazi iz raspadnute nesvarene hrane u digestivnom traktu, a takođe se javlja i kada telo ne apsorbuje odredjene ugljene hidrate – uključujući šećer, skrob i vlakna koji se nalaze u mnogim namirnicama – zbog nedostatka ili odsustva određenih enzima za varenje.

Nadimanje može povećati obim struka za čak oko 8 cm, i kod muškaraca i kod žena.

Osnovne namirnice mogu izazvati nadimanje

Hrana koju jedemo svaki dan može izazvati nadimanje, kao što su gazirana pića i veštački zaslađivači, određene vrste voća i povrća, žitarica i mlečnih proizvoda.

Gazirana pića, veštački zaslađivači:

Gazirana pića sadrže gas i izazivaju gasove u crevima.

Izbegavajte veštački zaslađivač, sorbitol, koji se nalazi u nekim sokovima, žvakama i konditorskim proizvodima jer vaše telo ne može da ga razgradi.

Određene vrste voća i povrća:

Povrće i voće, uključujući pasulj, krompir, prokelj, sočivo, brokoli, banane i suvo grožđe, jesu dobri za vaše zdravlje, ali oni takođe sadrže složene šećere i skrob koji se teško razgrađuju i mogu da izazovu nadimanje. Oni sadrže šećer i skrob koji se teško vare i stvaraju gasove.

Pšenica i mlečni proizvodi:

Pšenica i mlečni proizvodi mogu da izazovu nadimanje kod ljudi koji su netolerantni ili alergični na gluten ili laktozu.

 

Kako sprečiti i lečiti nadimanje?

1) Upotrebljavajte probiotik

 2) Izbegavajte veštačke zaslađivače. Oni se nalaze u sokovima, jogurtima, i namirnicama koje imaju smanjen broj kalorija (tzv. dijetalnim namirnicama)

 3) Jedite namirnice koje ne sadrže gluten.

 4)  Izbegavajte mlečne proizvode, naročito ako ste netolerantni na laktozu.