Ukoliko želite da smršate, morate smanjiti unos kalorija

Da biste regulisali telesnu težinu, ne morate biti opterećeni brojanjem kalorija svake namirnice koju unosite u svoj organizam. Međutim, morate razviti osećaj za veličinu porcije koja čini vaš obrok, kao i za srazmeru sastojaka koji su potrebni organizmu-masti, proteini, ugljeni hidrati.

Prilagođavanje veličine porcija vašim istinskim energetskim potrebama treba postaviti kao cilj.

S obzirom na činjenicu da je telu potrebno oko 2000 kalorija, koje zadovoljavaju dnevne potrebe organizma, više od te vrednosti kalorija organizmu nisu potrebne i one se talože u vidu masti.

Zato, ukoliko u neko doba dana shvatite da ste uneli više od 2000 kalorija, razmislite još jednom da li ste zaista gladni, ili postoji neki drugi okidač, koji vas nagoni da jedete. Taj okidač može biti stres, dosada, navika.

Pojačana glad može biti uzrokovana i intenzivnim treningom ili pojačanim fizičkim radom. Zato, ukoliko osetite glad, treba da jedete, ali vodite računa da taj obrok i dalje zadovoljava standarde zdrave ishrane, oslobođene nezdrave masti.

 

 

Ne isključujte u potpunosti ugljene hidrate iz ishrane, čak i ako želite što brže da smršate

Može se slobodno reći da su ugljeni hidrati gorivo za organizam. Hrana koja sadrži ugljene hidrate takođe je bogata i biljnim vlaknima, koji ubrzavaju varenje i pomaž u smanjenju apsorpcije lipida(masti) iz digestivnog trakta.

Ugljeni hidrati su još značajni iz razloga što njihov deficit u ishrani rezultuje konvertovanjem proteina u šećer i amonijak. Kada dođe do toga, proteini više nisu dostupni za izgradnju i obnovu  mišića.

Zato, kako bi se mišići izgradili, neophodno je unositi, kako proteine, tako i ugljene hidrate.

Problem sa upotrebom ugljenih hidrata nastaje kada se upotrebljavaju u preteranim količinama ili u pogrešnim, nezdravim formama.

 

 

Možete jesti slatkiše, ali ih nikada ne zamenjujte za obroke

Mnogi dijetalni programi sadrže listu namirnica koje se ne smeju jesti. Na svakoj toj listi neizostavno se nalaze slatkiši.

Razlog tome je visoka kalorijska vrednost slatkiša, koja je siromašna nutritijentima koji su zaista potrebni organizmu.

Međutim, koliko osoba je spremno da se naprasno odrekne svojih omiljenih poslastica i da ne krši to pravilo? Ne treba zaboraviti psihološki momenat koji je veoma značajan za svaku dijetu. Svako suzdržavanje i totalna apstinencija vode nervozi i većem riziku od prejedanja tim istim namirnicama, u prvoj situaciji slabosti i nezadovoljstva.

Zato, treba se držati pravila umerenosti. Postepeno smanjujte unos šećera u svoj organizam, počevši od namirnica koje lako možete osloboditi šečera, a to su npr. čajevi i napitci od kafe.

Navika je ta koja je u osnovi svake ishrane, kako nezdrave, tako i zdrave. Ukoliko se vaš organizam navikao na nezdravu hranu bogatu nezdravim šećerom, dajte mu vremena i navići će se na zdrave varijante unosa šećera i pritom vas nezdrave namirnice gotovo više neće ni privlačiti.

Samo vežbanje, bez regulacije ishrane, nije dovoljno za rezultate koji će vas učiniti zadovoljnim

U osnovi gubitka telesne težine je količina unetih kalorija. Ukoliko unosite isti broj kalorija kao što ste to i ranije činili, vaša telesna težina ostaće ista. Ukoliko smanjite tu vrednost, izgubićete kilograme. Ako je povećate, kilogrami će se povećavati. Ukoliko je vaš trening savršen u svkom pogledu, a svakodnevno unosite gazirana pića i jedete krofne i ostale visokomasne poslastice, to neće doprineti mršavljenju.

Zato, postepeno smanjujte broj kalorija na dnevnoj bazi. Pocnite sa 250 kalorija manje. To možete lako izvesti, jednostavnim izbacivanjem suvišnog šećera iz ishrane, smanjivanjem porcija koje unosite.

 

Zatim, neka ovo smanjivanje napreduje, a vaš organizam će se isto tako navikavati na ove, manje vrednosti kalorija na dnevnoj bazi, i vi ćete smršati, a da niste osetili glad. Vaš dnevni meni treba da bude podeljen na 3 glavna obroka i 2 manja. Treba unositi puno kvalitetnih proteina-koji se nalaze u mlečnim proizvodima(niskomasni preporučljivo), povrća, a ne treba zanemariti ni unos voća. Pored toga, neophodno je unositi velike količine vode, oko 2l na dan, u vidu nezaslađenih čajeva, limunade i vode.

Užinajte između obroka

Obrasci  preporučene ishrane se razlikuju. Neki nutricionisti preporučuju uzimanje obroka na svaka 3 sata, a neki savetuju samo tri tradicionalna obroka dnevno.

Suština je da naučite koji osećaj je prisutan u vama kada ste zaista gladni. Kada do toga dođe, nema ništa loše u tome da užinate. Tako ćete prevenirati prejedanje kada dođe vreme glavnom obroku.

Međutim,  a užina treba da bude zdrava, sa visokim sadržajem proteina i biljnih vlakana.

Možete jesti noću, uprkos zastrašujućem mitu koji vlada među ljudima

Priče o tome kada treba jesti, a kada ne, su dobile maha i iskrivile pravu sliku stvari.

Prvenstveno, važno je koliko se hrane unosi, više nego šta se jede.

Ljudi koji imaju spor metabolizam treba da prate unos masti i ugljenih hidrata noću, jer će se tu nutritijenti pretvoriti u masti, a neće se iskoristiti u vidu energije.

Međutim, za osobe koje jedu ispravno i treniraju, i obrok u ovo doba doprineće izgradnji njihovih mišića, kao i obnovi rezervoara glikogena.

Zaključak: Ukoliko svakodnevno jedete ono što je vašem organizmu potrebno, nije bitno kada jedete.

Ne izbegavajte mlečne proizvode

Ukoliko se obrati pažnja na procenat masti u nekom mlečnom proizvodu, on može biti odličan saveznik u borbi protiv viška kilograma. Neki sirevi, kao što je francuski, sadrže i do 60% mlečne masti. Takve sireve treba izbegavati ili ih unositi u veoma malim porcijama.

Mleko koje sadrži 0,5% mlečne masti isto tako obezbeđuje proteine i kalcijum, a ne doprinosi povećanju kilograma.

Čak i punomasno mleko ima samo 5% masti, tako da se ne mora u potpunosti izbegavati.

Niskomasni jogurt je visoko preporučljiv pri kontroli telesne težine, a najukusniji je u kombinaciji sa žitaricama i cimetom.

I ne zaboravite, pravilo umerenosti će vas uvek odvesti do rezultata, bez rigoroznih dijeta,kao ni nervoze i nelagodnosti,  koje svaki vid izgladnjivanja sa sobom nosi.