Tajmirajte obroke

Pre nego što počnete da jedete, podesite tajmer na 20 minuta. Ovo je jedan od najboljih načina za mršavljenje, bez komplikovanih dijeta. Svesno uživajte u svakom zalogaju i jedite dok ne zazvoni alarm.  Više ćete uživati, a manje pojesti i aktiviraće se hormoni sitosti. Kada jedete u žurbi, signali sitosti se blokiraju, i dolazi do prejedanja.

Više spavajte

Spavanje jedan sat duže noću dovodi do gubljenja 14 kilograma godišnje, ako se dnevno unosi 2500 kalorija. Istraživači objašnjavaju da ako spavanjem zamenite vreme kada ste neaktivni i kada često grickate nešto, možete smanjiti unos kalorija za 6%.Ovi rezultati doduše variraju od osobe do osobe. Postoje naučni dokazi da premalo sna povećava apetit.

Povećajte porcije tako što ćete u njih dodati više povrća.

Jedite tri vrste povrća za večeru, umesto samo jedne vrste. Tako ćete sigurno pojesti količinski više povrća, a to je odličan način da smršate. Vlakna i voda u povrću zasitiće vas sa manje kalorija. Kuvajte bez dodatnih masti. Začinite jela limunovim sokom i lekovitim biljem, umesto masnim sosevima i prelivima.

Češće jedite čorbe i supe od povrća

Tako ćete smanjiti unos kalorija. Čorbe su naročito korisne na početku obroka, jer vas usporava u jelu i smanjuje apetit. Izbegavajte kremaste supe, jer one sadrže dosta masti kalorija.

Jedite integralne žitarice

Integralne žitarice, kao što su smeđi pirinač, ječam, ovas, heljda, i proizvodi od integralnog brašna takođe su jedna od nevidljivih strategija mršavljenja. Ove namirnice pomažu da se zasitite sa manje kalorija i poboljšavaju krvnu sliku, tako što smanjuju holesterol.

Stavite na vidno mesto odeću koja vam je trenutno mala

Okačite staru omiljenu haljinu, suknju, ili uske farmerke na mesto gde ćete ih videti svaki dan. Držite plen pred očima. Izaberite komad odeće koji vam je samo malo tesan, tako da možete brzo da smršate dovoljno da se uvučete u njega. Zatim izvucite iz ormana neki drugi komad odeće koji vam je isto malo tesan i neka vam to bude sledeći cilj.

Jedite vegetarijansku picu

Jedite picu sa povrćem i tankim testom i unećete 100 kalorija manje.

Smanjite unos šećera

Zamenite sokove sa dodatkom šećera vodom i izbeći ćete 10 kašičica šećera. Dodajte u vodu limun, mentu ili zamrznute jagode. Tečni šećer u sokovima ne daje telu signal sitosti, pa ga je lako popiti puno i pritom se i ugojiti puno.

Koristite visoke, tanke čaše

Koristite visoke, tanke čaše umesto kratkih, širokih čaša. Istraživanja pokazuju da se tako popije 25-30% manje sokova, vina, ili bilo kog drugog pića.

Ograničite alkohol

Kada pijete alkohol, posle prvog pića popijte neki niskokalorični napitak, npr. gaziranu vodu umesto da odmah pređete direktno na drugi koktel, pivo ili čašu vina. Alkohol ima više kalorija po gramu (7) od ugljenih hidrata (4) ili proteina (4).

Pijte zeleni čaj

Zeleni čaj je dobar način da se izgube kilogrami. Zeleni čaj privremeno ubrzava sagorevanje kalorija jer sadrži katehine, vrstu fitohemikalija.

Vežbajte jogu

Žene koje rade jogu, često nemaju problema sa težinom. Šta je razlog? Oni koji vežbaju jogu imaju razuman pristup jelu. Na primer, oni jedu onoliko koliko im je potrebno da se osećaju siti. Istraživači misle da mirna samosvest razvijena kroz jogu može da pomogne ljudima da se odupru prejedanju.

Žvaćite žvake bez kalorija kad dobijete nagon za gricklicama i slatkišima

Rizične situacije su gledanje TVa, surfovanje internetom, žurke, poseta prijateljima. Žvake sa jakim ukusom nadjačavaju ukus druge hrane, tako da ta hrana nema više tako dobar ukus.

Jedite iz manjih tanjira

Automatski ćete jesti manje. Manji tanjir ili činija smanjiće unos kalorija, 100-200 kalorija ćete pojesti manje dnevno – i izgubićete 10-20 kilograma godišnje, a nećete ni primetiti da manje jedete.

Smanjite veličinu porcija

Mršavi ljudi jedu male porcije hrane. Vremenom će doziranje hrane postati rutina. Kupujte manja pakovanja hrane, grickalica, slatkiša.

Pravilo 80-20

Stanovnici Okinave jedu dok ne budu 80% siti. Oni čak imaju naziv za ovu strategiju prirodnog mršavljenja: Hare Hachi Bu. Stavite na tanjir 20% manje od uobičajene količine hrane.

Češće jedite vegetarijanske obroke

Zdrav način da smršate je da češće jedete vegetarijanske obroke.Telesna masa vegetarijanaca je do 20% manja nego telesna masa mesojeda. Mahunarke tu igraju važnu ulogu. Pljeskavice od pasulja, supa od sočiva, i druga ukusna hrana na bazi mahunarki je prepuna vlakana, što znači da će vas zasititi.

Potrošite 100 kalorija više

Izgubite 5 kg za godinu dana bez dijete sagorevanjem dodatnih 100 kalorija dnevno. Pokušajte neku od ovih aktivnosti:

• Pešačite 1,5 km, oko 20 minuta.

• Radite baštenske poslove kao što je košenje trave ili čupanje korova 20 minuta.

• Spremajte kuću 30 minuta.

• Džogirajte 10 minuta.

Proslavite uspeh

Kada ste se oslobodili navike da pijete zaslađene sokove ili se više ne prejedate, počastite sebe. Idite na pedikir, kupite novu odeću, pojedite omiljeni kolač ili uradite šta vam već predstavlja zadovoljstvo.