Iznenađujući načini da se smanje bore

Spavanje na leđima

Spavanje u određenim položajima dovodi do „noćnih bora“ – bore koje se ugraviraju na površinu kože i ne nestanu kada se probudite. Spavanje na boku povećava bore na obrazima i bradi, dok spavanje na stomaku stvara bore na čelu. Da biste smanjili stvaranje bora, spavajte na leđima.

Jedite više ribe – posebno losos

Ne samo da je losos (zajedno sa drugim hladovodnim ribama) odličan izvor proteina – a od proteina je sačinjena koža – već je takođe odličan izvor omega 3 masnih kiselina. Omega 3 masne kiseline hrane kožu i čine je jakom i jedrom, a time odlažu nastanak bora i smanjuju postojeće bore.

Ne škiljite – nabavite naočare za čitanje!

Kontinuirano škiljenje i naprezanje očiju previše forsira mišiće lica, formirajući žljebove ispod površine kože. Ovi žljebovi na kraju postaju bore. Zato nosite naočare za čitanje, ako vam trebaju. I nosite naočare za sunce, tako ćete zaštiti kožu oko očiju od oštećenja suncem i nećete morati da škiljite.

Koristite alfa-hidroksilne kiseline u obilnim količinama

Ove prirodne voćne kiseline podižu gornji sloj mrtvih ćelija kože, smanjuju pojavu finih linija i bora, posebno oko očiju. Novi dokazi pokazuju da u većim koncentracijama, alfa-hidroksilne kiseline mogu stimulisati proizvodnju kolagena.

Zamenite kafu kakaom

Kakao sadrži visok nivo supstanci koje štite kožu od oštećenja suncem, poboljšavaju cirkulaciju ćelija kože, povoljno utiču na hidrataciju, i čine kožu glatkom i zdravom.

Nemojte previše umivati lice

Voda iz česme skida sa kože prirodnu barijeru masti i vlage koja štiti kožu od bora. Ako se suviše često umivate, spirate tu zaštitu. Koristite sapun ili sredstvo za umivanje koji sadrže hidratantne sastojke koji štite kožu.

Koristite kreme sa vitaminom C

Vitamin C može da poveća proizvodnju kolagena, da nas zaštiti od oštećenja uzrokovanih UVA i UVB zračenjem, reši probleme sa pigmentacijom, i poboljša stanja zapaljenja kože . Najveći broj istraživanja ukazuje da je tip vitamina C,    L-askorbinska kiselina najdelotvornija u borbi protiv bora.

Jedite više soje

Istraživanja pokazuju da soja može pomoći u zaštiti od sunca i da čak može zaceliti kožu od postojećih oštećenja izazvanih suncem. Soja zajedno sa vitaminima, ribljim proteinima i ekstraktima iz belog čaja, grožđa i paradajza poboljšava strukturu kože i čvrstinu posle samo šest meseci.

Poštujte osnovna pravila

Ako zaista želite da vaša koža izgleda mlado, morate poštovati osnovna pravila.

  1. Izbegavajte sunce
  2. Koristite kremu za sunčanje (kad god izlađete na sunce, a ne samo kad se sunčate)
  3. Nemojte pušiti
  4. Koristite hidratantnu kremu