Kako skinuti stomak?

Pre nego što krenete u rat protiv sala na stomaku, znajte da je malo sala na telu u stvari dobro za Vas, jer održava telesnu temperaturu na odgovarajućem nivou i obezbeđuje hranljive sastojke u trenutcima kada ste bolesni i ne možete da jedete.
Dizanje tegova i aerobik će Vam pomoći da se rešite viška sala oko srednjeg dela tela. U tome će Vam takođe pomoći zdrava ishrana. Ovde ćemo pričati o tome šta treba uzeti u obzir ako ste ozbiljno rešili da se oslobodite stomaka.

Najbolji način da se oslobodite sala na stomaku

Ako smanjite količinu kalorija koje unosite u organizam najefektivnije ćete se osloboditi sala na stomaku. U suštini, da biste se oslobodili sala na bilo kom delu tela, morate unositi manje kalorija nego što je to Vašem telu potrebno. Manjak kalorija će pokrenuti sagorevanje viška masti kako bi se taj manjak nadoknadio. Ali nemojte da preterujete. Izgladnjivanje je dobro samo do određenog stepena, a posle toga počinju oštećenja u Vašem organizmu, npr. oštećenja centralnog nervnog sistema.

Ne zovu salo na stomaku bez razloga „pivski stomak“. Dakle ako budete pili manje piva ili prestanete da pijete alkohol, uspešnije ćete se izboriti sa salom na stomaku. Pivo je štetno iz više razloga. Najočigledniji razlog je kalorijska vrednost piva. Manje očigledni razlozi su zapaljenje pankreasa i jetre i naduvenost koja često prati preteranu konzumaciju alkoholnih pića.

Da biste se oslobodili sala na stomaku, unosite manje šećera u organizam. Šećeri koji se nalaze u brzoj hrani i sokovima su šećeri koji se brzo sagorevaju, za razliku od šećera u voću i povrću, koji sporije sagorevaju. Ako Vaše telo obrađuje šećer i od njega stvara energiju, a Vi tu energiju ne koristite, ti šećeri će biti pretvoreni u mast za kasniju upotrebu. Ako želite da uživate u slatkišima, uživajte u njima odmah pre neke intenzivne fizičke aktivnosti.

Dobro je jačati stomačne mišiće, ali to neće delovati kao magija protiv sala na stomaku. Nemojte da vežbate samo stomačne mišiće, već i ramena, leđa i ruke kako biste dobili V-figuru, što će vizuelno učiniti Vaš stomak manje istaknutim. Ne zaboravite: ako želite da povećate mišiće, treba da radite vežbe sa manje ponavljanja (oko 8 ) i manje serija sa više opterećenja. Ako želite da izdefinišete mišiće, radite više ponavljanja, više serija, pod manjim opterećenjem. Svakodnevna vežba i duge šetnje će Vam sigurno pomoći da se oslobodite sala na stomaku.

Vežbe za sagorevanje sala
Ne postoji jedna vežba koja će otopiti salo na stomaku. Poželjno je vežbati stomačne mišiće, jer građenje mišića pospešuje sposobnost tela da efikasnije sagoreva kalorije. Što više mišića imate, to je Vašem telu potrebnije više kalorija kako bi održavalo te mišiće. Ako svedete kalorije na minimum, Vaše telo će početi da troši salo kako bi  proizvodilo energiju i na taj način će se salo na Vašem stomaku smanjivati. Jačanje trbušnjaka ima dva efekta: prvi je da ćete izgraditi mišiće koji će Vam pomoći da sagorite više kalorija, a drugi  je da veći trbušni mišići zatežu kožu koja ih pokriva i na taj način zatežu stomak i smanjuju količinu kože koja visi preko linije struka.
Još jedna vrlo bitna stvar: samo vežbanje trbušnjaka neće biti dovoljno da dođete do željenog izgleda. Idite u teretanu ili dižite tegove ali tako da aktivirate što više mišićnih grupa i svaki dan džogirajte ili idite na aerobik kako biste sagoreli salo koje već imate.