gojenjeKako postići idealnu kilažu u trudnoći? Koliko je normalno ugojiti se u trudnoći?

Zdrava i uravnotežena ishrana pomoći će vašoj bebi da dobije hranljive materije koje su joj potrebne da se zdravo razvija i raste. Ali koliko kalorija vam je zaista potrebno tokom trudnoće?

Iako će vam trebati dodatne kalorije, nije potrebno da jedete za dvoje. Prosečnoj trudnici je potrebno samo oko 300 zdravih kalorija više dnevno nego pre trudnoće. Tako će u trudnoći ostvariti idelanu kilažu.

Pitajte svog lekara koliko kilograma treba da se ugojite u trudnoći. Žena prosečne težine pre nego što zatrudni treba da se u trudnoći ugoji 12 do 17 kilograma. Neuhranjena žena treba da se ugoji 14 do 20 kilograma. A gojazne žene u trudnoći treba da dobiju samo 7 do 12 kilograma.

Koliko je normalno ugojiti se u trudnoći? U principu, trebalo bi da se ugojite oko 1 do 2 kilograma u prva tri meseca trudnoće i po pola kilograma nedeljno tokom ostatka trudnoće. Ako očekujete blizance treba da se ugojite 17 do 22 kilograma. To je u proseku 1 ½ kilograma nedeljno, nakon uobičajenog povećanja telesne tezine u prva tri meseca.

Posebno je važno da dostignete određenu težinu kada očekujete blizance, jer vaša težina utiče na težinu beba. Pošto se blizanci često rađaju pre roka, veća porođajna težina je važna za njihovo zdravlje. Kada nosite blizance, možda će vam biti potrebno između 3.000 i 3.500 kalorija dnevno.

 Na šta ode dodatna težina u trudnoći? Zašto se žena ugoji u trudnoći?

Beba: 4 kg

Placenta: 1 – 1,5 kg

Plodova voda: 1- 1,5 kg

Tkiva dojki: 1-1,5 kg

Dodatna krv: 2 kg

Uskladištene masti za porođaj i dojenje: 2,5-4,5 kg

Veća materica: 1-2,5 kg

Ukupno: 12,5-17,5 kg

Da li je bezbedno smršati tokom trudnoće?

Ako je žena veoma gojazna kada zatrudni, njen lekar će možda tražiti od nje da smrša, i to pod nadzorom stručnog lica. U većini slučajeva, žene ne bi trebalo da pokušavaju da izgube težinu ili da idu na dijetu tokom trudnoće.

Kako doći na idealnu kilažu tokom trudnoće?

Ako vaš lekar želi da dobijete na težini dok ste trudni, pratite ove savete:

Jedite pet do šest manjih obroka dnevno.

Treba da imate brzu i laganu užinu pri ruci, kao što su voće, orašasti plodovi, suvo grožđe, sir, krekeri, suvo voće i sladoled ili jogurt.

Kalorijski pojačajte obroke tako što ćete im dodati maslac, krem sir, pavlaku, sir.

 Šta ako se previše ugojite u trudnoći?

Ako ste se ugojili više nego što vas je lekar savetovao, razgovarajte sa njim o tome. U većini slučajeva, trudnica mora čekati period posle porođaja da smrša.

Evo nekoliko saveta kako da usporite gojenje u trudnoći:

Kada jedete brzu hranu, izaberite manje masne sastojke kao što su pečene pileće grudi, paradajz i salata (bez majoneza). Izbegavajte hranu kao što je pomfrit, mocarela ili pohovana hrana.

Izbegavajte punomasne mlečne proizvode. Potrebno vam je najmanje četiri porcije mlečnih proizvoda dnevno. Međutim, obrano melko sa 1% ili 2% mlečne masti znatno će smanjiti količinu unetih kalorija.

Smanjite unos zaslađenih pića jer ona sadrže puno praznih kalorija. Pijte običnu vodu.

Nemojte dodavati so u hranu prilikom kuvanja. So izaziva zadržavanje vode u telu.

Smanjite unos slatkiša i jako kaloričnih grickalica. Keks, slatkiši, krofne, kolači, med, čips imaju puno kalorija i nisku hranljivu vrednost. Pokušajte da ne jedete ove namirnice svaki dan. Umesto toga, jedite sveže voće, nemasni jogurt ili perece, kao manje kalorične alternative.

Koristite masti u umerenim količinama. Masti se nalaze u ulju za kuvanje, margarinu, maslacu, majonezu, pavlaci, siru…

Kuvajte hranu na zdrav način. Prženje hrane u ulju ili maslacu će povećati broj kalorija i masti. Pečenje, grilovanje i kuvanje na pari zdraviji su načini pripremanja hrane.

Vežbajte. Umereno vežbanje može da pomogne u sagorevaju viška kalorija. Hodanje ili plivanje se obično smatra bezbednim za trudnice. Pitajte svog lekara koja vrsta fizičke aktivnosti će biti najbolji izbor za vas.