Pilule za kontracepciju (anti-bebi pilule) pakuju se u kutije. Najčešće sadrže hormonske pilule koje se uzimaju po jedna svaki dan u trajanju od 3 nedelje. Neke kutije sadrže i šećerne pilule za črtvrtu nedelju. Tokom te četvrte nedelje bez hormona dobićete menstruaciju. Nakon četvrte nedelje (28 dana) krećete sa novim pakovanjem.

Neke kontraceptivne pilule su upakovane tako da se neprekidno uzimaju u određenom vremenskom periodu. Sa pilulama upakovanim na ovaj način, možete da ne dobijate menstruaciju ili da je dobijate svakih par meseci.

Kako započeti svoju prvu kutiju pilula
Postoji nekoliko načina. Razgovarajte sa svojim lekarom o tome kada da počnete da uzimate pilule:

Brz početak.

Popijte prvu pilulu čim ih vam lekar prepiše. Uzmite drugu pilulu sledećeg dana. Tokom prvih 7 dana uzimanja pilula, koristite dodatni metod kkontraceocije, npr. kondom ili dijafragmu.

Počnite u nedelju.

Ako počnete da uzimate pilule u nedelju, nećete imati menstruaciju vikendom. Tokom prvih 7 dana uzimanja pilula, koristite dodatni metod kontracepcije, npr. kondom ili dijafragmu.

Počnite petog dana mestrualnog krvarenja.

Petog dana menstrualnog krvarenja, uzmite prvu pilulu.

Svakodnevna rutina uzimanja pilula
Uzimajte hormonske pilule svakog dana, otprilike u isto doba dana. Ovo su neki od trikova koji će vam pomoći da redovno uzimate pilule i na taj način sprečite trudnoću.

  • Izaberite neko vreme. Povežite „vreme za uzimanje pilule“ sa nečim što radite svaki dan, kao što je pranje zuba, obrok, ili odlazak u krevet.
  • Koristite kalendar. Označite dane kada ćete početi sa novom kutijom. Možete i da precrtate u kalendaru dane kada uzimate pilulu.
  • Svako jutro, proverite kutiju da biste bili sigurni da ste uzeli jučerašnju pilulu. Ako uvidite da ste propustili da je uzete, uzmite je odmah.