Dušek od memorijske pene je trenutno „zenica oka“ industrije dušeka. Nova tehnologija izrade dušeka napravila je fascinantan proboj na tržištu zbog svojih jedinstvenih karakteristika, koje umanjuju bolove u leđima, pritisak na istaknute delove tela tokom spavanja i mišićnu napetost.

Međutim, nedostatak koji ovaj dušek ima je fabrički, oštar miris koji se oseti kada skinete plastični prekrivač sa dušeka.

Memorijska pena koja čini madrac sadrži hemikalije. Ove hemikalije emituju izvestan miris kada je dušek sasvim nov. Ova karakteristika važi i za Dormeo jastuke.

Za neke osobe ovaj miris je samo blago irititajuć. Međutim, većini osoba koje koriste proizvode od memorijske pene, ovaj miris predstavlja izrazitu smetnju.

Konstantno udisanje ovih hemikalija može ugroziti zdravlje.

Sledi nekoliko saveta koji će vam pomoći u nameri da se rešite mirisa memorijske pene:

Savet br. 1:

Isecite jedan kraj plastične navlake i izvucite madrac. Zatim, poprskajte ga sodom bikarbonom sa svih strana. Soda bikarbona veoma uspešno uklanja neprijatne mirise svih vrsta, pa i miris buđi.

Kada ste završili sa nanošenjem sode bikarbone, opet navucite plastičnu navlaku na madrac. Ostavite madrac sa plastičnom navlakom tokom noći.

Skinite navlaku narednog jutra.

Savet br. 2

Stavite dušek u sunčanu i provetrenu sobu. Otvorite prozore kako bi vazduh konstantno cirkulisao kroz prostoriju. Možete staviti i komadiće uglja u posudu i staviti je na vrh dušeka.

Usmerite vazduh iz fena za kosu ka dušeku. Ugalj pomaže u apsorpciji neprijatnog mirisa.

Savet br. 3

Ukoliko nemate rezervni dušek i morate odmah da koristite madrac od memorijske pene, navucite na njega debelu posteljinu.

Svakog narednog dana perite ovu posteljinu. To će pomoći apsorpciji mirisa i on će se zaustaviti između slojeva posteljine.

Pri pranju posteljine, upotrebljavajte omekšivač.

Savet br. 4

Upotrebljavajte proizvode koji apsorbuju neprijatne mirise, a mogu se naći u marketima. Neki od njih se nalaze u staklenim posudama, a neki su u vidu aparata koji se utakne u zidnu utičnicu.

Ovi osveživači su obično skupi, pa  osvežavajući efekat možete postići i  pomoću kore limuna. Stavite koru limuna u hladnu aluminijumsku posudu, u prostoriji gde se nalazi dušek i on će apsorbovati neprijatne mirise.