Vaša ishrana igra veliku ulogu u regulisanju količine vazduha i nadimanja u vašem probavnom traktu. Da bi zdravlje vašeg probavnog trakta bilo kako treba, želite da budete sigurni da jedete ishranu bogatu vlaknima, sa ciljem da unosite oko 25-30 grama vlakana dnevno, ili čak i više. Ovo nije previše teško kada jedete puno celovite hrane, uključujući povrće, voće, orašaste plodove i semena, mahunarke i drevne žitarice.

Svakako vam može pomoći da pratite simptome nakon uzimanja određenih namirnica za koje se zna da uzrokuju nadimanje stomaka, ali zapamtite da su nadimanje i gasovi uzrokovani čitavim životnim stilom, a ne samo hranom na tanjiru.

Kada je u pitanju nadimanje stomaka lek treba najpre potražiti u pravilnoj ishrani.

Neke od najboljih namirnica koje pomažu u borbi protiv nadimanja su:

Probiotici: „Dobre bakterije“ koje se nazivaju probiotici deluju kao prijateljske crevne bakterije u vašem probavnom traktu, ubijajući loše bakterije koje mogu izazvati probavne probleme i reakcije. Možete uzimati probiotičke dodatke, ali korišćenje prirodnih probiotičkih namirnica kao što su kimci, kiseli kupus, jogurt, kefir i kombuha je takođe korisno.

– Sirovi mlečni proizvodi: U slučaju mlečnih proizvoda, uvek preporučujemo konzumiranje sirovih mlečnih proizvoda, za razliku od konvencionalne vrste koja se prodaje u supermarketima, koja je pasterizovana/homogenizovana. Proizvodni procesi mogu ubiti enzime koji su potrebni za pravilnu probavu, čak do te mere da neki ljudi koji misle da imaju simptome netolerancije na laktozu  mogu konzumirati sirove mlečne proizvode bez negativnih reakcija. Takođe pomaže da se izbegnu aromatizovani jogurti, koji imaju veštačke sastojke, da se konzumiraju stari/sirovi sirevi umesto mekog sira, i da se konzumira kefir/jogurt umesto mleka, koji su niži u laktozi.

– Voće i povrće bogato vodom: povrće i voće koje sadrži puno vode, ključne elektrolite i korisne enzime je vaš najbolji prijatelj kada je u pitanju oslobađanje od nadimanja. Pokušajte da jedete više sirovog ili kuvanog lisnatog povrća, krastavca, celera, komorača, artičoke, dinje, bobičastog voća, povrća na pari i fermentisanog povrća.

– Bilje, začini i čajevi: Biljke koje su dobre za probavu, kao što su đumbir, maslačak, aloe vera i komorač, koriste se hiljadama godina kako bi smirile nadimanje stomaka. Mnoge biljke deluju kao diuretici i pomažu telu da se oslobodi dodatne tečnosti, dok neke, kao đumbir, mogu pomoći želucu da oslobodi sadržaj i opusti mišiće u probavnom traktu, što ublažava zatvor. Pokušajte da jedete sveže lekovito bilje svih vrsta (peršun, origano, ruzmarin itd.), sveži koren đumbira, sok od aloe vere, biljne čajeve ili eterična ulja. Ne zaboravite da su i supa od kostiju i zeleni čaj anti-inflamatorni i dobar izbor za promovisanje zdravlja creva.

*****

Kvantna medicina pregled cena

Rezervišite svoj termin za kvantni pregled celog organizma po promotivnoj ceni od samo 5 790 din u Centru dobrih navika i unapredite zdravlje sistema organa za varenje  kroz individualne, precizne i praktične savete prilagođene trenutnim potrebama vašeg organizma.
Zakazivanje je obavezno, od ponedeljka do petka od 09h do 19h i subotom od 09h do 12h, na broj telefona 0604026192 ili putem email-a centardobrihnavika@gmail.com.

****

Koje namirnice mogu pogoršati nadimanje:

– Šećer i zaslađene grickalice: Šećer lako fermentira u crevima, može da doprinese rastu kandide i podstakne zapaljenje.

– Većina mlečnih proizvoda: uključujući aromatizovani jogurt sa šećerom i dodatnim sastojcima, ali i druge vrste, budući da savremeni proizvodni procesi mogu ukloniti važne enzime u mlečnim proizvodima.

– Rafinisane žitarice i proizvodi od žitarica: Gluten je teško probavljiv za mnoge ljude, kao i kukuruz, zob i druge žitarice u nekim slučajevima.

– U nekim slučajevima teško je variti povrće kao što su brokoli, kupus, karfiol, luk, pa čak i beli luk: sadrže sumpor i određene vrste ugljenih hidrata.

– Pasulj i mahunarke, koji mogu promovisati gasove

– Gazirana pića

– Žvakaće gume

– U nekim slučajevima, određene vrste voća koje se mogu fermentisati, uključujući jabuke, breskve/drugo koštunjavo voće i avokado, mogu izazvati nadimanje stomaka.

– Veštački zaslađivači i šećerni alkoholi: uključuju aspartam, sorbitol, manitol i ksilitol.

Drugi saveti i dodaci koji mogu pomoći u borbi protiv nadimanja

  1. Vežbajte

Biti aktivan pomaže da rad vašeg sistema za varenje bude optimalan, jer može da se bori protiv zatvora, poboljšava cirkulaciju i kretanje limfe u celom telu, što vam u suštini pomaže u „detoksikaciji“. Budite aktivni većinu dana u nedelji najmanje 30-60 minuta.

2. Pijte dovoljno vode

Da biste bili sigurni da vlakna mogu da rade svoj posao ispravno, takođe treba da pijete dovoljno vode da biste pobedili nadimanje i gasove. Nema magičnog broja koji će biti prava količina vode za vas, ali počnite sa najmanje šest do osam čaša dnevno. Hidratacija je neophodna za borbu protiv nadutosti, ali kada je u pitanju izbor pića, izaberite mudro.

Gazirana pića, posebno ako su napunjena veštačkim sastojcima i zaslađivačima, mogu da prouzrokuju da nadimanje postane još gore. Alkohol takođe može učiniti da se “nadujete“, kao i kofeinska pića, takođe, za neke ljude. Najbolje je da se odlučite za običnu vodu, vodu sa svežim komadima voća (kao što su limun, grejp, bosiljak itd.) ili biljni čaj.

3. Smanjite stres

Jeste li ikada primetili da kada ste nervozni, umorni ili tužni, vaša probava je u totalnoj zbrci? Stres i anksioznost veoma utiču na probavu. To je zato što vaša creva i vaš mozak komuniciraju vrlo blisko preko vagusnog nerva.  Biti zabrinut ili tužan može izazvati promene u ovoj liniji komunikacije. Vaš mozak zatim skreće pažnju sa pravilnog varenja u pokušaju da sačuva energiju i koristi je negde drugde. Visoka količina stresa povećava nivo kortizola, koji može da promeni nivo šećera u krvi i promeni način na koji se drugi hormoni izlučuju, ponekad uzrokujući da postanete preterano gladni, da dobijete zatvor i skladištite tečnosti.

Učinite sve što možete kako biste praktikovali pažljivu ishranu i smanjili stres, ma kako to bilo moguće, uključujući vežbanje, meditaciju, jogu i provodite više vremena radeći stvari koje volite.