Gestacijski dijabetes je najčešće medicinsko stanje koje utiče na trudnice. To se dešava kada su nivoi šećera u krvi trudnice previsoki i stanje se obično dijagnostikuje nakon 24. nedelje trudnoće.

Žene sa gestacijskim dijabetesom obično ne doživljavaju nikakve simptome, ali mogu primetiti znake kao što su umor, ppojačana žeđ i potreba za čestim mokrenjem. Ovi znaci su normalni za bilo koju trudnicu, tako da je neophodan skrining glukoze oko vaše 24. nedelje trudnoće.

Gestacijski dijabetes je uzrokovan visokim nivoom šećera u krvi. Budući da posteljica proizvodi visok nivo hormona koji se suprotstavljaju insulinu tokom trudnoće, to otežava delovanje insulina u telu trudnice, što dovodi do povećanja nivoa šećera u krvi. Nije baš jasno zašto neke žene dobijaju gestacijski dijabetes, a druge ne. Ali žene sa visokim BMI (indeksom telesne težine), one starije od 25 godina, sa policističnim jajnicima i one sa porodičnom ili ličnom istorijom dijabetesa, su u većem riziku.

Kada je u pitanju gestacijski dijabetes ishrana je prva linija odbrane, uz obaveznu promenu stila života.

  1. Gestacijski dijabetes dijeta

Vaša ishrana u trudnoći je najvažniji faktor u prevenciji i upravljanju gestacijskim dijabetesom. Trudnice treba da imaju ishranu koja obezbeđuje adekvatnu količinu nutrijenata, kako bi podržale svoju bebu i svoje sopstveno zdravlje. Veoma je važno da žene koje su trudne ne konzumiraju previše kalorija, naročito prazne kalorije koje dolaze od obrađene i upakovane hrane, brze hrane, peciva i zaslađenih napitaka. Postizanje odgovarajuće težine je jedan od najvažnijih načina za sprečavanje i upravljanje gestacijskim dijabetesom. Tokom trudnoće, prekomerno povećanje telesne težine može dovesti do negativnih ishoda za majku i bebu. Plus, može čak dovesti do gojaznosti vašeg deteta.

Sledi nekoliko dijetetskih saveta za upravljanje gestacijskim dijabetesom:

– Unošenje ugljenih hidrata treba da bude samo 35 do 45% od ukupnih kalorija dnevno. Raspodelite unos ugljenih hidrata na tri glavna obroka i na oko dve do tri užine. Izbegavajte da jedete obroke koji su puni ugljenih hidrata, poput pasti, peciva i činija sa voćem.

– Jedite puno hrane bogate vlaknima, što može pomoći da usporite ili smanjite oslobađanje insulina u krvotok. Uključite vlakna u sve svoje obroke i užine tokom dana. Neke od najboljih opcija uključuju avokado, tikvice, pasulj, sočivo, čia seme i laneno seme.

– Uparite ugljene hidrate sa proteinima dobrog kvaliteta, tako da vaše telo može lakše razbiti ugljene hidrate. Neke od namirnica sa visokim sadržajem proteina uključuju goveđe meso, organsku piletinu, losos, jaja, jogurt, orašasti plodovi i supa od kostiju.

– Koristite zdrave masti u vašim receptima, kao što su kokosovo ulje, gi i maslac. Ova hrana pomaže u sagorevanju masti i u ravnoteži nivoa glukoze u krvi.

– Izbegavajte slatku hranu koja naglo podiže nivo šećera u krvi. Prosti, rafinisani šećeri koji se nalaze u gaziranim sokovima, voćnim sokovima i drugim zaslađenim napicima su neke od najgorih opcija za žene sa gestacijskim dijabetesom.

  1. Fizička aktivnost

Istraživanja pokazuju da vežbanje može poboljšati kontrolu glikemije kod žena sa gestacionim dijabetesom. Umerena fizička aktivnost 30 minuta dnevno ili više preporučuje se svim trudnicama, a naročito onima sa gestacionim dijabetesom, sve dok nema nikakvih medicinskih komplikacija.

Neke korisne vežbe za žene sa gestacijskim dijabetesom uključuju brzo hodanje, vežbe za ruke dok sede na stolici i prenatalnu jogu. Učestvovanje u ovim vrstama fizičke aktivnosti najmanje 10 minuta nakon svakog obroka može pomoći u smanjenju porasta nivoa glukoze, pomažući ženama sa gestacijskim dijabetesom da postignu normalan nivo šećera u krvi.

  1. Upravljanje stresom

Istraživanja pokazuju da žene sa gestacijskim dijabetesom često doživljavaju stres i anksioznost, što je povezano sa osećajem da gube kontrolu nad svojim stanjem, imaju problema sa pridržavanjem dietetskih promena i doživljavaju strah od komplikacija na porođaju.

Ovaj rizik od povećanog stresa, anksioznosti i znaka depresije tokom trudnoće je problematičan jer ova pitanja mentalnog zdravlja mogu uticati na nivo hormona, uključujući i nivo insulina. Pored toga, studije pokazuju da su stres, anksioznost i depresija tokom trudnoće povezani s manjom težinom deteta na rođenju i potencijalnim problemima u razvoju deteta. Doživljavanje stresa i depresije tokom trudnoće takođe povećava rizik od postpartalne depresije nakon porođaja.

Usredsredite se na oslobađanje stresa i anksioznosti time što ćete napraviti male promene u načinu života, kao što su šetnja preko dana, prenatalna joga, meditacija, čitanje knjige ili topla kupka sa uljem od lavande. Ove male promene mogu vam pomoći da ostanete fokusirani na dobijanje i održavanje zdravlja tokom trudnoće.

  1. Vitamin D

Brojne naučne studije pokazuju vezu između nedostatka vitamina D i gestacijskog dijabetesa. Nedostatak vitamina D je takođe povezan sa gojaznošću majki i neželjenim ishodima i za majku i dete. Studije su pokazale da suplementacija vitaminom D može smanjiti rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa i pomoći u poboljšanju glikemijske kontrole kod trudnica koje su dijabetične i imaju nizak nivo vitamina D.

  1. Kalcijum

Prema istraživanju iz 2017. godine, veći unos kalcijuma u ​​ishrani je obrnuto povezan sa rizikom od gestacijskog dijabetesa. U poređenju sa ženama koje su konzumirale manje kalcijuma, one sa većim nivoima kalcijuma imaju 42% manji rizik od gestacijskog dijabetesa.

Najbolji način da povećate nivo kalcijuma je da jedete hranu bogatu kalcijumom poput jogurta, sira, kuvanog kelja, brokolija i badema.

Prevencija

Pametno je da počnete da razmišljate o pretnjama gestacijskog dijabetesa pre trudnoće ili u ranim fazama trudnoće, posebno ako imate preveliku telesnu težinu, istoriju gestacijskog dijabetesa ili predijabetesa, imate članove porodice sa simptomima dijabetesa tipa 2 ili imate policistične jajnike.

Najbolji način da se spreči gestacijski dijabetes je da dođete do vaše idealne težine pre nego što zatrudnite. Gubitak dodatne težine i povećanje fizičke aktivnosti su sigurni načini smanjenja rizika od gestacionog dijabetesa. Ovo će omogućiti vašem telu da poboljša način korišćenja insulina za energiju i pomoći će vam da održite zdrav nivo šećera u krvi. Ako ste već trudni, ne preporučuje se da pokušavate da izgubite težinu. Samo se usredsredite na zdravu ishranu, kako ne bi došlo do većeg dobijanja na težini tokom trudnoće.

Ako vam je dijagnostikovan gestacijski dijabetes, važno je da sarađujete sa svojim lekarom kako biste upravljali svojim stanjem do kraja trudnoće i čak i nakon porođaja. Radite sa svojim doktorom ili stručnjakom za ishranu kako biste postavili plan ishrane i životnog stila. Ako planirate da koristite ove prirodne načine da upravljate gestacijskim dijabetesom, uradite to pod nadzorom vašeg lekara. Gestacijski dijabetes može dovesti do mnogih štetnih efekata za vas i vašu bebu, tako da je važno da se tretira kako treba čim se dijagnostikuje.