Nekada se mislilo da briga o bebi počinje od začeća. Sada znamo da je priprema vašeg tela pre trudnoće takođe vrlo važna.

Evo nekoliko saveta da vam telo bude u tip-top formi za trudnoću:

• Počnite da uzimate folnu kiselinu najmanje mesec dana pre nego što počnete da pokušavate da zatrudnite kako biste sprečili abnormalnosti ploda.

• Ako treba da smršate, učinite to uz pomoć plana zdrave ishrane koji možete nastaviti tokom trudnoće.

• Razgovarajte sa svojim doktorom o lekovima koje uzimate, tako da vaše telo ima vremena da se prilagodi ako je potrebno da prekinete korišćenje jednog leka ili da pređete na drugi lek.

• Ograničiti izloženost toploti u saunama i đakuzijima do 15 minuta, radi zaštite od mogućih rizika od defekata kičmene moždine bebe usled izlaganja preteranoj toploti u ranoj trudnoći.

• Napustite navike koje bi mogle ugroziti zdravlje vaše bebe, kao što su pušenje, konzumiranje alkohola, ili korišćenje droga.

Ako joj je telesna težina premala, moguće je da žena prestane da ovulira. U tom slučaju treba koristiti sredstva za utvrđivanje ovulacije i plodnih dana kako bi se videlo da li ovulacije izostaju.

Što se tiče bavljenja sportom u ranoj trudnoći, tu nema razloga za zabrinutost jer je materica dobro zaštićena karličnim kostima, tako da je u redu nastaviti sa normalnim vežbanjem i aktivnostima tokom trudnoće i prilikom pokušaja da se zatrudni.