Pre svega, trebalo bi da proverite da li je vaše zdravlje u najboljem mogućem stanju. Na primer, ako imate problema sa krvnim pritiskom, potrebno je da pritisak bude pod kontrolom pre nego što zatrudnite i to sa što manje lekova. Ako imate dijabetes, šećer u krvi mora biti pod kontrolom.

Važno je i da imate idealnu telesnu težinu. Ako ste gojazni, smanjite telesnu težinu na zdrav način pre nego što zatrudnite, jer gojazne žene imaju veći rizik da će imati problema u trudnoći. Ista stvar važi i za žene koje su neuhranjene. Ugojite se što više tako da budete što bliže idealnoj težini pre nego što zatrudnite. Razmišljajte i o vakcinama, na primer vakcini protiv tetanusa i slično. Izbegavajte vakcinu protiv tetanusa u trudnoći. Ista stvar važi i za vakcinu protiv rubele i hepatitisa. Te vakcine treba dobiti pre trudnoće, a zatim sačekati da prođe određeni vremenski period pre nego što zatrudnite. Ako znate da niste imuni ili niste imali boginje, onda definitivno treba da razmotrite vakcinaciju pre nego što ostanete trudni, tako da možete da izbegnete problem ako budete izloženi malim boginjama dok ste trudni. Male boginje mogu štetno uticati na plod i iskomplikovati trudnoću.

Ako planirate trudnoću, trebalo bi da proverite da li unosite dovoljno folne kiseline. Folna kiselina pomaže da se smanji šansa za defekt neuralne cevi kod beba (spina bifida). Treba da unosite folnu kiselinu najmanje mesec dana pre trenutka začeća i prva tri meseca trudnoće. Ako imate dobro izbalansiranu ishranu, nije potrebno uzimati dodatke vitamina D. Suplementi su potrebni vegetarijancima i veganima jer oni ne unose dovoljno vitamina D.

Potrudite se da budete u što boljoj fizičkoj formi. Pacijenti koji su u dobroj fizičkoj kondiciji, koji redovno vežbaju pre trudnoće, bolje izdrže trudnoću i porođaj nego žene koje nisu u dobroj fizičkoj kondiciji.

Šta budući otac može da uradi da se začne zdravo dete?

Adekvatna proizvodnja sperme i proizvodnja zdrave sperme zavisi od zdravlja oca. Muškarac treba da bude zdrav i u dobroj fizičkoj formi da bi proizveo što kvalitetniju spermu. Ono što on takođe može da uradi jeste da pokuša da podrži svoju partnerku u ostvarivanju njenih ciljeva koje smo ranije spomenuli (idealna težina, dobra fizička forma, rešavanje zdravstvenih problema) ili da te ciljeve postižu zajedno.