Preko 85% tinejdžera i mladih odraslih na svetu pati od nekog tipa akni, pri čemu veliki procenat prenosi probleme sa kožom i u odraslo doba. U stvari, akne su načešće tretiran medicinski problem. Da pojednostavimo- većina dermatologa klasifikuje akne u dve grupe- crni i beli miteseri(komedoni) i crvene bubuljice. Svaki od ovih tipova se tretira drugačije. Miteseri su najčešći, i javljaju se najčešće na licu i ramenima.

Šta su crni i beli miteseri?

Ovi dosadni problemi sa kožom su u stvari pore sa većim otvorima nego što je to normalno. Mogu biti ispunjeni čepovima od loja, mrtvih ćelija i raznih bakterija. Crna boja potiče od oksidacije melanina u  njima. I beli miteseri su komedoni (pore sa istim materijalom) ali je njihov otvor manji, pa vazduh ne dospeva unutar pore i ne uzrokuje oksidaciju zbog čega ovi miteseri ostaju beli.

Kako preventirati crne mitesere?

Ako želite da se rešite mitesera, morate sprovoditi doslednu negu kože. Najbolje je imati rutinu u nezi koja je prilagođena vašem tipu kože. Redovna upotreba kvalitetnih proizvoda doneće odlične rezultate. Iako se ranije mislilo da ishrana utiče na pojavu akni, danas se zna da to nije tako. Najbolja prevencija je čista koža, tako da treba često čistiti lice i druge problematične delove tela. Takođe, postarajte se da ne koristite kozmetičke proizvode na bazi ulja, jer to može dovesti do nagomilavanja masnoća u porama.

Kako se osloboditi crnih i belih mitesera?

Većina ljudi istiskuje mitesere rukama, ali to može ostaviti male ožiljke na koži. Bolje rešenje bi bilo konsultovati svog dermatologa oko toga koji tretman bi vam najviše odgovarao.

Dermatolozi vam mogu preporučiti razne tretmane za mitesere, npr:

Benzoil Peroksid

Zahvaljujući njenom antibakterijskom dejstvu, ova hemikalija se preporučuje za uklanjanje akni i mitesera. On menja položaj folikula dlake što pomaže u smanjenju začepljenja pora i lučenja lojnih žlezda.

Retin-A

Ovaj tretman je derivat vitamina A. On ubrzava obnavljanje kože i izbacuje masnoće i mrtve ćelije iz pora. Njegov nedostatak je što može biti prejak za osetljivu kožu.

Terapija antibioticima

Ako su miteseri upaljeni, dermatolog vam može prepisati antibiotike, ali oni neće delovati osim ako je reč o upalnom procesu.

Akutan

Akutan je lek koji se koristi za lečenje teških slučajeva bubuljica i mitesera. Međutim, on može da izazove neželjene efekte koji umeju da budu vrlo ozbiljni.

Umesto da nastavite da se mučite sa bubuljicama i aknama, razgovarajte sa dermatologom. Postoje mnoge mogućnosti lečenja i razni proizvodi koji vam mogu doneti kožu o kojoj sanjate.