Ako vaša koža ne reaguje na preparate koje koristite kući u roku od nekoliko nedelja ili imate mnogo bubuljica ( posebno cistolike čvoriće, koji su veliki, bolni , i mogu da izazovu ožiljke), posetite dermatologa. On će vam prepisati moćniji retinoid i kremu na bazi benzoil peroksida koja ubija bakterije i suzbija upalu. Ako ne bude poboljšanja nakon nekoliko meseci, mogu da se dodaju i drugi lekovi.
Za lečenje akni koriste se:

Oralni antibiotici

Antibiotici se koriste 2  do 6 meseci i ubrzavaju izlečenje tako što utiču na dublje nedostatke na koži. Ovi lekovi putuju kroz krvotok, pa su odlični za lećenje akni na teško dostupnim mestima, na primer na leđima.

Hormonska terapija

Za stabilizaciju hormona i simptoma pms-a ponekad se koriste pilule za kontracepciju. Kod žena starijih od četrdeset godina povećava se rizik od pojave sporednih efekata kontraceptivnih pilula. Nekim pacijentima se prepisuju i antiandogeni koji smanjuju mašćenje kože.

Svetlosna terapija

Ovi tretmani se koriste u kombinaciji sa drugim lekovima i imaju za cilj da povećaju njihovo dejstvo. Terapija plavom svetlošću privremeno uklanja akne prilikom bezbolnog petnaestominutnog postupka. Laseri deluju na principu uništavanja bakterija.