Visceralna masnoća podrazumeva masnoću koja se taloži oko organa i samim tim predstavlja opasnost po naše zdravlje.
Ova masnoća se jednostavno može nazvati stomačnom masnoćom, s obzirom da je tipično fokusirana na stomačnu regiju.

Organi koji su primarno zahvaćeni masnim naslagama jesu jetra, pankreas i creva.

Visceralna masnoća razlikuje se od potkožne prvenstveno po tome što je smeštena dublje u organizmu.
Osoba ne mora izgledati gojazno, a može imati značajne visceralne naslage oko stomačnih organa.
Rizik koji se tada značajno povećava vezan je za nastanak hroničnih zdravstvenih problema kao što su dijabetes, hipertenzija, visoke vrednosti holesterola i ishemijske bolesti scrca-angina pektoris i infarkt miokarda.

______________________________________________________

Ukoliko želite da se na najzdraviji i najefikasniji način oslobodite nezdravih visceralnih masti i pritom da izvršite kvantnu analizu čitavog organizma sa 34 grupe parametara, uz tumačenje stručnjaka po specijalnoj promotivnoj ceni, preporučujemo da pročitate neredni članak, koji se bavi temom kvantna analiza popust!

______________________________________________________

Interesantna je činjenica da metodom liposukcije nije moguće odstraniti visceralne masti iz organizma.
Stomačna gojaznost sačinjena je iz kombinacije potkožnog i visceralnog masnog tkiva i zato je veoma važno imati ovo na umu, ukoliko lako dobijate, a teško gubite centrimetre u struku.
Suprotno tome, smanjenje stomačnog obima poboljšava osetljivost insulina i tako pozitivno utiče na optimizaciju vredosti šećera u krvi.

Takođe, doprinosi regulaciji krvnog pritiska i snižavanju vrednosti serumskih triglicerida i lošeg (LDL) holesterola, pritom podižući nivoe dobrog (HDL) holesterola.
Mehanizam štetnog efekta visceralnih masnoća

Visceralne masne naslage se smatraju štetnim prvenstveno zbog svoje lokalizacije, jer su smeštene u blizini v. portae hepatis (portalne vene jetre), koja dovodi krv iz organa za varenje u jetru.
Visceralna mast direktno je povezana sa visokim vrednostima ukupnog holesterola, kao i lošeg holesterola, niskim vrednostima dobrog holesterola i insulinskom rezistencijom, jer štetne supstance koje visceralna masnoća oslobađa-slobodne masne kiseline, ulaze u portalnu venu jetre i putuju do same jetre, gde se holesterol već proizvodi.
Poznato je i da visceralne masti oslobađaju citokine, važne medijatore upalnih bolesti, koji su povezani sa povećanjem rizika za kardiovaskularne bolesti.
Ovo je jedan od razloga zbog kojih se ateroskleroza više ne smatra degenerativnom, već zapaljenskom bolesti krvnih sudova.

 

Kako minimalizovati sadržaj visceralnih masti u organizmu?

Koraci koji se primenjuju u cilju zdravog gubitka telesne težine u velikoj meri se odnose i na smanjenje visceralnih masti.
Ovi koraci obuhvataju:
-Izbegavanje namirnica bogatih nezdravim mastima
-Izbegavanje brze hrane
-Izbegavanje unosa kupovnih sokova (gaziranih i negaziranih)
-Izbegavanje unosa rafinisanih ugljenih hidrata
-Povećanje unosa povrća, a naročito karfiola, kelja, prokelja, zelene salate
-Umereno povećanje unosa voća
-Povećanje unosa proteina biljnog porekla

 

Istraživanja su pokazala da učestala upotreba kupovnih voćnih ili gaziranih sokova dovodi do povećanja sadržaja visceralnih masti u organizmu. Stoga je voćne sokove preporučljivo spravljati kod kuće, bez dodatka šećera, i veštačkih zaslađivača.
Specifičnim namirnicama protiv visceralnih masnoća!
1. Ječam

Mudro planiranje obroka i jednostavni koraci pri odabiru namirnica, u velikoj meri će olakšati proces oslobađanja organizma od suvišnih masnih naslaga.
Tako, ukoliko zamenite beli pirinač ječmom, to će već doprineti ovom procesu.
Rezultati jedne japanske studije pokazali su da je jednostavna zamena belog pirinča ječmom, dovela do značajnog pada vrednosti lošeg holesterola, kao i totalnog holesterola.
Razlog ovome je bogatstvo ječma beta-glukanom, koji dokazano utiče na smanjenje sadržaja visceralnih masti.

 

2. Aloja Vera
Fitosteroli, kojima aloja vera obiluje, dokazano potpomažu smanjenje sadržaja visceralnih masti, a povoljno utiču i na stabilizaciju šećera u krvi.
Ovo je jedan od razloga zbog koga nam aloja vera daje dodatni priliv energije i pomaže nam da dostignemo i očuvamo vitku liniju.
Studija na životinjama koje su imale prekomernu telesnu težinu i dijabetes tipa 2 i koje su 44 dana upotrebljavale fitosterola iz aloja vera gela, pokazala je da se ukupna stomačna masnoća ovih životinja značajno smanjila.

Mnogi ljudi pronašli su korist od lekovitih svojstava aloja vere, kako u regulaciji telesne težine, tako i za razne vrste problema sa varenjem, kao što su nadimanje, gasovi i gorušica.
Putem Planete Zdravlja možete nabaviti 100% prirodan aloja vera gel, bez dodatka vode i veštačkih sastojaka i to možete učiniti klikom na sledeći link: https://planetazdravlja.com/aloe-vera-gel-u-sluzbi-naseg-zdravlja/

 

3. Ekstrakt zrna zelene kafe
Ekstrakt zrna zelene kafe dokazano utiče stimulativno na metaboličke procese.
Studija koja je za test grupu imala miševe koji su hranjeni ekstraktom zrna zelene kafe, otkrila je da se telesna težina testiranih životinja, kao i sadržaj njihovih visceralnih masti, pod uticajem ovog ekstrakta, značajno smanjuju.
Ekstrakt zrna zelene kafe dostupan je u kapsulama i na njega treba gledati samo kao trenutnog pomagača u procesu dostizanja i održavanja zdrave telesne težine i visceralne masti.
Ne treba smetnuti sa uma da rešenje za trajno održavanje zdrave telesne težine nikada nije niti će biti u suplementima, već je zasnovano na isto tako trajnim zdravim navikama u ishrani.

 

4. Zeleni čaj
Zeleni čaj se smatra eliksirom za smanjenje sadržaja visceralnih masti, a polifenol koji se nalazi u ovom zdravom napitku poznat je po svom uticaju na optimizaciju metaboličkih procesa i smanjenje masnih naslaga na jetrinim zidovima.

Preporučujemo da nabavite organski zeleni čaj i obogatite ga sokom sveže ceđenog limuna.

 

5Brokoli, karfiol, prokelj, kelj, kupus

Navedeno povrće sadrži specifične i jedinstvene fitonutritijente kao što je indol-3-karbinol, koji pomaže u borbi protiv estrogenskih jedinjenja i tako direktno utiče na metaboličke procese.

 

Voda

Za stimulaciju metaboličkih funkcija, veoma je važno da unosimo dovoljno vode!

Količinu vode u litrama, koja je potrebna vašem organizmu, možete izračunati tako što ćete težinu u kilogramima podeliti sa 2, pa potom sa 18.

Fizička aktivnost

Kada je u pitanju smanjenje visceralnih masnih naslaga, aerobne vežbe predstavljaju najbolji vid fizičke aktivnosti.
Studije su pokazale da je u ovom slučaju aerobna vežba delotvornija od vežbi snage, kao i kombinacije vežbi snage i aerobne vežbe.
Aerobne vežbe su se u studijama pokazale kao veoma efikasne u smanjenju visceralnih masnoća, masnoća na jetrinim zidovima i totalne abdominalne masnoće.
Izdvojte pola sata za brzi hod svakog dana i veoma brzo ćete se uveriti u moć aerobne vežbe.

 

Obezbedite svom organizmu dovoljno sna
Postoji snažna povezanost između umora i procesa taloženja visceralnih masnih naslaga.
Ukoliko ne spavate dovoljno ili patite od apneje u spavanju (kratkotrajni prekid disanja tokom sna), velike su šanse da će vas tokom dana pratiti osećaj umora, kao i pogrešni odabiri namirnica.
Kada smo umorni, potreba za hranom se povećava, jer na taj način podsvesno pokušavamo da nadomestimo nedostatak energije koji osećamo.

 


Studije su pokazale i da su osobe koje ne spavaju dovoljno noću (6-8h), sklone prekomernoj upotrebi rafinisanih ugljenih hidrata.

Sada kada smo usvojili ove sjajne informacije, ništa nas ne sprečava da krenemo u sprovođenje datih saveta i tako pomognemo organizmu da se izbori za naše zdravlje, vitkost i visoke nivoe energije.

Počnimo danas!