Psorijaza je oboljenje koje se može javiti u bilo kom životnom dobu i  genetski je uslovljeno. Na nastanak psorijaze utiču brojni faktori čiji su mehanizmi delovanja nedovoljno razjašnjeni, a među njima su stres(trauma na psihološkom nivou), infekcija, kao i lekovi.

Predstavlja izražen estetski problem s obzirom da se može pojaviti na bilo kom mestu na koži i zato sa sobom nosi propratne negativne efekte na emocionalno zdravlje pacijenta.

U ovom članku ćemo staviti akcenat upravo na emocionalni segment koji je zahvaćen ovom bolešću i na savete za što uspešniju borbu sa postojećim stanjem.

Stres, anksioznost i depresija obično prate ovo oboljenje, posebno ako je psorijaza umerena ili se ispoljava u teškom obliku.

Zato osobe obolele od psorijaze treba da posvete posebnu pažnju svojim osećanjima i raspoloženju, kako bi izbegle da se oni otrgnu kontroli i tako dođu u situaciju da budu izložene stresu sa kojim neće biti u stanju da se uspešno bore.

Dostizanje emotivne podrške i oslobađanje od stresa poboljšava raspoloženje, ali i izgled kože.

Psorijaza, stres i depresija

Nezanemariv deo osoba obolelih od psorijaze bori se i sa depresijom. To bi moglo da bude povezano sa osećanjem srama zbog izgleda sopstvene kože i neprijatnih pogleda i komentara okoline.

Depresija i stres dovode do pogoršanja psorijaze.

Psorijaza i depresija imaju čak i biološku povezanost. Organizam osobe obolele od psorijaze produkuje suviše proteina pod nazivom TNF-alfa, što dovodi do toga da ćelije kože rastu prebrzo.

Previše TNF-alfa proteina je takođe povezano sa depresijom. Istraživači su utvrdili da osobe koje su tretirane TNF-alfa blokatorima pokazuju poboljšanje kada je depresija u pitanju, a istovremeno i njihova koža.

6 propratnih znakova psorijaze koji zahtevaju posebnu pažnju:

  • hronični stres
  • nesanica
  • gubitak težine
  • umor i nedostatak energije
  • nemogućnost uživanja u aktivnostima koje su vam ranije predstavljale zadovoljstvo.

Ponekad je najlakše ići linijom manjeg otpora, sklupčati se u krevetu i isključiti se od ostatka sveta. Međutim, to će samo hraniti vaš stres, depresiju i anksioznost. Umesto toga, sledite ove pozitivne korake koji će promenitti vaš izgled:

Ostanite povezani sa ljudima.

Otrgnite se impulsu da se izolujete iz sredine. Pozovite bliskog prijatelja ili se prošetajte sa voljenom osobom. Osećaj usamljenosti i izolacija će samo pogoršati depresiju.

Pridružite se grupi za podršku osobama obolelim od psorijaze

Povezivanjem sa osobama koje dele isti problem će vas podsetiti da niste jedina osoba koja se bori sa psorijazom. Na taj način ćete takođe omogućiti sebi razmenu informacija sa drugima o tretmanima psorijaze, i strategijama njenog prevladavanja.

Čak i priključivanje ovakvoj grupi preko interneta i posećivanje foruma na ovu temu daće vam osećaj povezanosti sa ljudima koji su u istoj situaciji kao vi i lakše ćete se nositi sa tim.

Krećite se

Ovaj savet ne zvuči sasvim privlačno kad se osećate bezvoljno i lošeg ste raspoloženja, ali fizička aktivnost će uvek pomoći da se osećate bolje.

Fizička aktivnost je efikasna za depresiju kao antidepresivni lekovi.

Redukujte stres

Smirivanje uma takođe može dovesti i do smirivanja stanja vaše kože. Joga i meditacija su dobar izbor u ove svrhe, jer oslobađaju od stresa.

Nekoliko studija je pokazalo da je psorijaza brže izlečena kod ljudi koji su sledili pozitivne stavove i slušali snimke sa meditacionim sadržajem.

Razmotrite terapiju razgovorom

Vešt psiholog ili psihijatar može vam pomoći da prevaziđete bes, depresiju, osećaj beznadežnosti i druge negativne emocije koje možda doživljavate zbog suočavanja sa stresom kao propratnim efektom psorijaze.

Edukujte se

Što više učenja o psorijazi i aktuelnim tretmanima koji se koriste u svrhe njenog lečenja, omogućava vam da se bolje izborite sa bolešću jer se trudite da njome upravljate.

Upitajte lekara za proverene izvore informacija o ovoj bolesti. Što više znate o bolesti više ćete osećati da imate kontrolu nad njom i to će pozitivno uticati na emotivni danak psorijaze.

Ukoliko, pak, mislite da propisana terapija od strane vašeg lekara nema dovoljno izražen uticaj na vaše stanje, to mu i saopštite. Postoji izbor tretmana psorijaze i on će vam omogućiti da nađete pravu terapiju koja će dati najbolje rezultate.

Budite uporni i pozitivni, jer je pozitivan stav o bilo kom oboljenju i vera u što brže ozdravljenje ono što nas pokreće ka osnovnom cilju, a to je izlečenje.