Lečenje steriliteta kod muškaraca zavisi od toga šta ga uzrokuje. Mnogi problemi se mogu rešiti lekovima ili operativnim zahvatima. To bi omogućilo začeće kroz normalan seksualni odnos. Tretmani u nastavku razvrstani su u 3 kategorije:

 1. Nehirurška terapija za muški sterilitet
 2. Hirurška terapija za muški sterilitet
 3. Lečenje nepoznatih uzroka muškog steriliteta.

Nehirurški tretman za sterilitet kod muškaraca

Mnogi problemi neplodnosti kod muškaraca mogu se lečiti bez operacije.

Anejakulacija

Anejakulacija je kada nema sperme. Nije uobičajeno, ali može je prouzrokovati:

 • oštećenje kičmene moždine
 • prethodne operacije
 • dijabetes
 • multipla skleroza
 • abnormalnosti prisutne pri rođenju
 • drugi mentalni, emocionalni ili nepoznati problemi.

Ovo stanje se obično prvo leči lekovima. Ako ne uspe, postoje 2 naredna koraka. Elektroejakulacija je jedna opcija,  a vibraciona stimulacija penisa je druga.

Potpomognute reproduktivne tehnike poput in vitro oplodnje i intracitoplazmatske injekcije sperme od velike su vrednosti za muškarce sa anejakulacijom.

Kongenitalna adrenalna hiperplazija

Ovo stanje je redak uzrok neplodnosti kod muškaraca. Uključuje urođene nedostatke u određenim enzimima. Ovo izaziva nenormalnu proizvodnju hormona. Najčešće se dijagnostikuje pronalažanjem previše steroida u krvi i urinu. Može se lečiti hormonskom terapijom.

Infekcija genitalnog trakta

Infekcija genitalnog trakta retko je povezana sa neplodnošću. Nalazi se samo u oko 2 od 100 muškaraca sa problemima plodnosti. U tim se slučajevima problem često dijagnostikuje testom sperme. Na testu se nalaze bela krvna zrnca. Na primer, teška infekcija epididimisa i testisa može prouzrokovati smanjivanje testisa i začepljenje epididimalnog kanala. Infekcija ne mora naglo da uzrokuje probleme.

Antibiotici se često daju kod polno prenosivih infekcija. Ali ne koriste se za manje upale. Ponekad mogu naštetiti proizvodnji sperme. Umesto toga se često koriste nesteroidna protivupalna sredstva.

Upala iz drugih razloga osim infekcije takođe može uticati na plodnost kod muškaraca. Na primer, hronični prostatitis u retkim slučajevima može takođe blokirati ejakulatorne kanale.

Hiperprolaktinemija

Hiperprolaktinemija je kada hipofiza proizvodi previše hormona prolaktina. To je faktor neplodnosti i erektilne disfunkcije. Lečenje zavisi od toga šta uzrokuje povećanje ovog nivoa.

Hipogonadotropni hipogonadizam

Hipogonadotropni hipogonadizam je kada testisi ne stvaraju spermatozoide zbog slabe stimulacije od strane hormona hipofize. To je zbog problema u hipofizi ili hipotalamusu. To je uzrok malog procenta neplodnosti kod muškaraca. Može postojati pri rođenju („urođeno“) ili se može pokazati kasnije („stečeno“).

Kongenitalni oblik, poznat i kao Kalmannov sindrom, uzrokovan je nižim količinama gonadotropin-oslobađajućeg hormona (GnRH).

Stečeni oblik može biti pokrenut drugim zdravstvenim pitanjima kao što su:

 • tumori hipofize
 • povreda glave
 • upotreba anaboličkih steroida.

Imunološka neplodnost

Naučnici su prvi pokazali da su neki slučajevi neplodnosti povezani sa problemima imunog sistema početkom 1950-ih. Od tada je bilo dosta istraživanja. Iako se steroidi (oralni) ponekad koriste za snižavanje antispermnih antitela, to retko uspeva. In vitro oplodnja sa intracetoplazmatskom injekcijom sperme je sada poželjna za probleme plodnosti izazvane imunološkim sistemom. Ova abnormalnost je veoma retka.

Reaktivne vrste kiseonika

Reaktivne vrste kiseonika su mali molekuli koji se nalaze u mnogim telesnim tečnostima. Oni su u belim krvnim ćelijama. Takođe se nalaze u spermatozoidima u spermi. Mogu pomoći u pripremi sperme za oplodnju. Ali previše ovih molekula može naštetiti drugim ćelijama. Reaktivne vrste kiseonika lako oštećuju spermu.

Mnoga jedinjenja su korišćena za detoksikaciju ili „čišćenje“ nivoa reaktivnih vrsta kiseonika. Od njih najčešće proučavan, vitamin E (400 IU dva puta dnevno), može delovati kao antioksidant. Pentoksifilin, koenzim Q i vitamin C takođe su se pokazali značajnim u ovom slučaju.

Retrogradna ejakulacija

Retrogradna ejakulacija, sperma koja se vraća unazad umesto da izlazi iz penisa, ima mnogo uzroka. Može je izazvati:

 • operacije na prostati ili mokraćnoj bešici
 • dijabetes
 • oštećenje kičmene moždine
 • antidepresivi
 • određeni antihipertenzivi
 • lekovi koji se koriste za lečenje uvećanja prostate.

Retrogradna ejakulacija utvrđuje se pretragom sperme u urinu. Ovo se radi pod mikroskopom odmah nakon ejakulacije. Lekovi se mogu koristiti za lečenje retrogradne ejakulacije.

Hirurška terapija za sterilitet kod muškaraca

Tretmani varikokele

Varikokele se mogu popraviti manjom ambulantnom hirurgijom koja se naziva varikokelektomija. Ispravljanje ovih natečenih vena pomaže u kretanju, broju i strukturi spermatozoida.

Lečenje azoospermije

Ako spermatozoidi nedostaju (azoospermija) zbog blokade, postoji mnogo izbora za hirurgiju.

Mikrohirurška vazovazostomija

Vazovazostomija se koristi za poništavanje vazektomije. Koristi se mikrohirurgija da bi se pridružila 2 odsečena dela vas deferens-a u svakom testisu.

Vazoepididimostomija

Vazoepididimostomija spaja gornji kraj vas deferensa do epididimisa. To je najčešća mikrohirurška metoda za lečenje blokade epididimisa.

Transuretralna resekcija ejakulatornog kanala

Blokada ejakulatornog kanala može se lečiti hirurški. Ali može biti problem jer se blokade mogu vratiti. Ostali mogući, ali retki problemi su inkontinencija i retrogradna ejakulacija od oštećenja bešike. Takođe, samo jedan od 4 parova prirodno zatrudni nakon ovog tretmana.

Lečenje nepoznatih uzroka muške neplodnosti

Ponekad je teško utvrditi uzrok muške neplodnosti. To se naziva „nespecifična“ ili „idiopatska“ muška neplodnost. Budući da su problemi sa neplodnošću često posledica hormona, empirijska terapija (terapija na osnovu iskustva lekara) može uravnotežiti nivo hormona. Nije lako reći koliko će empirijski tretmani delovati. Svaki je slučaj različit.

Potpomognute reproduktivne tehnike

Ako lečenje neplodnosti ne uspe ili nije dostupno, postoje načini da se zatrudni bez seksualnog odnosa. Ove metode se nazivaju potpomognute reproduktivne tehnike. Na osnovu posebne vrste neplodnosti i uzroka, lekar može predložiti:

Intrauterina oplodnja

U ovo mslučaju lekar postavlja spermu u matericu ženskog partnera preko epruvete. Ovaj postupak je često dobar za mali broj spermatozoida i probleme sa njihovim kretanjem, retrogradnu ejakulaciju i druge uzroke steriliteta kod muškaraca.

In vitro oplodnja

Ovaj postupak se odnosi na to da se jajna ćelija ženskog partnera ili davaoca spoji sa spermatozoidom u laboratorijskoj Petrijevoj posudi. Za ovu proceduru se jajnici moraju previše stimulisati. To se često radi sa lekovima. Nakon 3 do 5 dana rasta, oplođena jajna ćelija (embrion) se vraća u matericu. On vitro oplodnja se uglavnom koristi kod žena sa blokiranim jajovodima. Ali sve se više koristi u slučajevima kada muškarac ima veoma tešku i neizlečivu oligospermiju (nizak broj spermatozoida).

Intracitoplazmatska injekcija spermatozoida

Ovo je varijacija in vitro oplodnje. Pojedinačni spermatozoid se ubrizgava u jajnu ćeliju malenom iglom. Jednom kada se jajna ćelija oplodi, stavlja se u matericu ženskog partnera.

Postoje i mnoge mikrohirurške metode koje mogu ukloniti spermatozoide blokirane opstruktivnom azoospermijom (bez sperme). Cilj je dobiti najbolji kvalitet i broj ćelija. To se radi dok se ne pokušava naštetiti reproduktivnom traktu. Ove metode uključuju:

– Ekstrakcija sperme iz testisa

– Aspiracija tankom iglom iz testisa

– Perkutana epididimalna aspiracija sperme.

– Mikrohirurška aspiracija spermatozoida epididimisa.

Šta posle tretmana?

Sterilitet kod muškaraca se često može izlečiti ambulantnom procedurom. To se radi pod opštom anestezijom ili intravenskom sedacijom. Iako je bol nakon operacije obično blag, oporavak i prognoza variraju.

Nakon popravke varikokele, lekar treba da uradi fizički pregled. Ovo je da se vidi da li je vena potpuno nestala. Vene često ostaju proširene, jer se ne uklanjaju tokom operacije, već se samo zatvaraju kako bi se sprečio abnormalni protok krvi. Spermu treba testirati na svaka 3 meseca najmanje godinu dana, ili do trudnoće.

Preokret vazektomije izaziva samo blagi bol nakon operacije. Ali očekujte oporavak za od 4 do 7 dana. Šansa za trudnoću zavisi od mnogih stvari. To najviše zavisi od starosti i plodnosti ženskog partnera. Broj godina između vazektomije i preokreta iste takođe takođe utiču na uspeh vezan za začeće. Što duže čekate, manja je verovatnoća da će preokret biti uspešan.