Kada su u pitanju tretmani za androgenetsku alopeciju kod žena koji uključuju lekove, žene su u nezavidnom položaju. Iako mnogi lekovi mogu da u određenoj meri pomognu, doktori oklevaju da ih prepisuju. Šta više, farmaceutske kompanije se ne trude preterano da testiraju lekove za sprečavanje ženske ćelavosti.

Lekari nerado prepisuju sistemske terapije (tablete ili drugi oblik lečenja koji utiče na ceo telesni sistem), jer one mogu da poremete nivo androgena u telu. Lekar će prvo želeti da potvrdi da je gubitak kose uzrokovan zbog viška androgena (muških hormona) u telesnom sistemu ili preterane reakcije na normalnu količinu androgena. Zbog toga, lekari često biraju tretmane koji uključuju proizvode koji se nanose direktno na kožu temena.

Treba početi sa tretmanima što je pre moguće jer se tako postižu najbolji rezultati. Dugoročna androgena alopecija može uništiti puno folikula. Upotreba anti-androgena posle dužeg opadanja kose pomoći će da se spreči dalja šteta i da se podstakne rast kose iz uspavanih folikula.   Zaustavljanje tretmana će dovesti do daljeg gubitka kose ako se androgen ne drži pod kontrolom na neki drugi način. Morate unositi dovoljno svih neophodnih vitamina i minerala dok pijete anti-androgene lekove.

Sledi lista tretmana koji se koriste za lečenje gubitka kose kod žena.

Efikasnost ovih lekova i metoda varira od osobe do osobe, ali mnoge žene su ustanovile da je korišćenje ovih tretmana napravilo pozitivnu razliku i u pogledu njihove kose i u pogledu samopouzdanja. Kao i uvek, tretmani imaju najbolje šanse da budu efikasni ako su usmereni na uklanjanje uzroka gubitka kose, kao i omogućavanje rasta nove kose.

Minoksidil

Minoksidil je prvi put korišćen u obliku tableta kao lek za lečenje visokog krvnog pritiska. Uočeno je da se kod pacijenata koji su se lečili minoksidilom javio preteran rast kose kao sporedni efekat. Dalja istraživanja su pokazala da nanošenje rastvora minoksidila direktno na kožu glave takođe može stimulisati rast kose.
Kada se primenjuje lokalno, količina minoksidila koja se apsorbuje kroz kožu u krvotok obično je suviše mala da izazove unutrašnje sporedne efekte.
Minoksidil je efikasniji kod žena koje pate od difuzne alopecije nego kod muškaraca.
Rezultati kliničkih studija u kojima su učestvovale uglavnom belkinje uzrasta od 18 do 45 godina sa blagim do umerenim gubitkom kose, posle upotrebe minoksidila osam meseci, 19% korisnika primetilo je umeren rast kose a 40% je imalo minimalni rast. Od onih koji su koristili tečnost bez aktivnog minoksidila (placebo) u istom vremenskom periodu, 7% je prijavilo umeren rast kose dok je 33% imalo minimalni rast.

Inhibitori androgenih receptora

Spironolakton
Spironolakton je u klasi lekova pod nazivom diuretici koji imaju vrlo malo kalijuma (često se nazivaju vodene pilule). Spironolakton se obično koristi za smanjenje tečnosti u telu bez izazivanja gubitka kalijuma. Takođe se koristi za lečenje nedostatka kalijuma, visokog krvnog pritiska (hipertenzija), otoka (edem), kao i hormonskog poremećaja pod imenom hiperaldosteronizam.
Spironolakton deluje kao anti-androgen na dva načina. Prvo, on usporava proizvodnju androgena u nadbubrežnim žlezdama i jajnicima. Drugo, on blokira dejstvo androgena i delimično sprečava dihidrotestosteron (DHT) da se veže za androgenetske receptore.
Cimetidin

Cimetidin pripada klasi histamina blokatora koji se koriste uglavnom za lečenje gastrointestinalnih čireva. Proces blokiranja histamina sprečava proizvodnju viška kiseline u stomaku, što omogućava telu da izleči čireve. Cimetidin takođe ima prilično moćan anti-androgeni efekat i pokazano je da blokira vezivanje dihidrotestosterona sa receptorima.

Cimetidin je korišćen za lečenje preteranog rasta dlaka na licu(hirzutizam) kod žena i pokazala je obećavajuće rezultate u lečenju žena sa androgenom alopecijom. Visoke doze su potrebne da se postignu rezultati, tako da muškarci ne smeju da uzimaju ovaj lek zbog „ženstvenih“ sporednih efekata, uključujući seksualne neželjene efekte.
Ciproteron acetat

Ciproteron acetat se koristi da smanji preteranu seksualnu želju kod muškaraca i za lečenje naglašene seksualne agresije. Takođe se pepisuje za težak hirzutizam kod žena u reproduktivnom dobu i za androgenetsku alopeciju kod žena. Ciproteron acetat ispoljava svoje efekte tako što blokira vezivanje dihidrotestosterona (DHT) sa svojim receptorima.

Ovaj lek je vrlo opasan i ima mnogo neželjenih efekata, pa je u mnogim zemljama zabranjeno njegovo korišćenje.

Estrogen i progesteron

Tablete i kreme estrogena i progesterona mogu biti efikasan tretman za žene sa androgenetskom alopecijom koje prolaze kroz menopauzu ili koje nemaju dovoljno estrogena i progesterona iz nekih drugih razloga.

Oralni kontraceptivi

Pilule za kontracepciju smanjuju proizvodnju androgena u jajnicima, i mogu se koristiti za lečenje androgene alopecije kod žena. Imajte na umu, međutim, da se morate pridržavati svih uputstava koja su na pakovanju. Na primer, ne smete da pušite dok ih uzimate.
Samo pilule sa niskim nivoom androgena treba koristiti u lečenju gubitka kose kod žena.

Ketokonazol

Ketokonazol se trenutno koristi za lečenje gljivičnih infekcija. On kontroliše proizvodnju testosterona i drugih androgenih hormona nadbubrežne žlezde i reproduktivnih organa (kod žena jajnici).
Ovi anti-androgeni efekti mogu da se koriste da pomognu u lečenju gubitka kose. Nizoral šampon sadrži 2 odsto ketokonazola i daje se u kombinaciji sa drugim tretmanima alopecije. Ne postoje značajni neželjeni efekti.

Finasterid (Propecia, Proscar)

Lek finasterid inhibira enzim 5-alfa reduktaze u folikulu dlake, i tako inhibira proizvodnju dihidrotestosteron (DHT) koji oštećuje folikul. DHT smanjuje folikul i otežava zdravoj kosi da preživi.
Ne smeju ga piti trudnice i žene ne smeju ostati u drugom stanju dok ga koriste.

Ciproteron acetat sa Ethiniloestradiolom (Diane 35, Diane 50)

Diane 35 i Dajana 50 tablete za kontracepciju se prepisuju u Evropi za žensku androgenetsku alopeciju.
Lek je kombinacija ciproterona i estradiola (estrogena).
Oni deluju tako što blokiraju neke od muških hormona kod žena. Iako je moguće da ovaj lek zaustavi dalji gubitak kose i izazove rast kose u roku od godinu dana, potrebno je da se koristi kontinuirano da bi imao efekat. Drugim rečima, rešava problem samo dok pijete pilule.
Mogući neželjeni efekti uključuju osetljivost grudi, glavobolju i smanjen libido.