Tipični simptomi alergije na polen trave i korova javljaju se u okviru nazalne alergije, koja se manifestuje  kijanjem, svrabom u predelu nosa, konstantnim curenjem vodenastog nosnog sekreta, vodenastim očima. To stanje se naziva alergijski rinitis.

 

 

Međutim, prisutan je i manje poznat efekat alergije, a to je otežavanje mogućnosti koncentrisnosti pri učenju i radu.

Sledi nekoliko saveta koji će pomoći u borbi sa alergijskim rinitisom i povećati produktivnost u radu:

Promenite svoj lek protiv alergije

Antihistaminici, lekovi koji se koriste za ublažavanje simptoma alergije, mogu uzrokovati pospanost. Novija  generacija antihistaminika  pruža manji rizik od ovog propratnog efekta.

Ostali tretmani za nazalne alegije takođe su dostupni u apotekama. Oni uključuju slane rastvore za ispiranje sluzokože nosa, kao i nazalne dekongestive.

Ukoliko vam ni ovi proizvodi ne obezbede olakšanje od simptoma alergijskog rinitisa, obratite se lekaru.

Test osetljivosti  na različite vrste alergena omogućiće uvid u to koji alergen(i) dovodi do simptoma  i pružiće informaciju o težini alergije. Na osnovu toga lekar će propisati adekvatan medicinski  tretman.

Ovaj tretman može uključivati imunoterapiju, kao i kortikosteroide i leukotrin inhibitore kako bi se kontrolisala inflamacija i umanjili simptomi. Kao što je pomenuto, u ove svrhe  koriste se i antihistaminici.

Planirajte svoj dan tako da što manje boravite u polenskom okruženju

Tokom suvih i vetrovitih dana, kada se u vazduhu nalazi visoka koncentracija polena  i simptomi alergije se intenziviraju, trudite se da što više vremena provedete u zatvorenom prostoru.

Kada ipak izađete napolje, po povratku se istuširajte i promenite odeću, kako biste eliminisali polen sa odeće i kože.

Odeću ne ostavljajte u spavaćoj sobi. Spremite je u korpu za veš i korpu zatvorite.

Ukoliko radite u bašti, koristite masku koja će vas zaštititi od neizbežne inhalacije polena.

Očistite kuću od alergena

Alergija na prašinu, grinje i buđ takođe su česti uzročnici alergija kod ljudi. Zato se potrudite da jednom nedeljno oslobodite vaš dom  ovih uzročnika neprijatnih alergijskih simptoma, i to čišćenjem površina enterijera vlažnom  ili mikrofiber krpom, usisivačem i, po mogućnosti, paročistačem.

Perite posteljinu na visokim temperaturama-130 stepeni ili više, kako biste adekvatno uklonili grinje. Nemojte koristiti jastuke punjene perjem jer su oni izvor grinja.

Obucite jastuke i jorgane antialergijskim navlakama.

Ukoliko ste alergični na buđ, koristite blaga sredstva za uklanjanje buđi u kupatilu i bacite sve prostirke, pa i one u tuš kabini ili kadi, jer su potencijalni izvor buđi.

Upotrebljavajte redovno ventilator u kupatilu.

U vašoj kući ne bi trebalo da bude previše biljaka, jer zemljište skriva vlagu.

Čuvajte knjige i papire u zatvorenim policama i vitrinama.

Kako imati dobar san i sa alergijom?

Ukoliko patite od nazalne alergije, to može izrazito uticati na kvalitet života, a tome doprinosi  i neadekvatan noćni san.

Umor tokom dana tada je neizbežan i umanjuje radnu produktivnost.

 

Pored navedenog  praćenja plana prevencije i lečenja alergije, sledite sledeće savete:

Smanjite upotrebu kofeina i pokušajte da se naviknete na redovan raspored spavanja, ležući i ustajući iz kreveta u isto vreme.

U toku dana odmorite se pola sata. To ne mora podrazumevati isključivo san. Ležanje ili sedenje zatvorenih očiju takođe će biti od pomoći obnovi nivoa energije koju telo poseduje.

Redovno vežbanje umerenog intenziteta, što može da podrazumeva i laganu šetnju, pomoći će da bolje spavate noću, kao i da umanjite stres koji može doprineti nesanici. Vežbanje ima pozitivan uticaj na imunitet, što treba da ga svrsta u vašu dnevnu rutinu.