Smoothie od tofua

Protein je potreban za izgradnju i oporavak ćelija i od suštinskog je značaja za razvoj bebe i njen rast.

Crveno meso i mlečni proizvodi bogati su proteinima, ali oni sadrže i puno zasićenih masti. Izbalansirajte ishranu tako što ćete unositi proteine iz ribe (u svim proizvodima od ribe), koji takođe sadrže esencijalne masne kiseline.

 Seme suncokreta

Korist za majku i bebu: Povećava nivo energije i hrani bebu

Gvožđe je jako važno za fizički rast vašeg deteta i razvoj njegovog mozga i pomaže proizvodnju krvi koja je potrebna za dobavljanje hranljivih sastojaka u placentu.

Ako ne unosite dovoljno gvožđa, možete se osećati umorno i biti podložniji infekcijama. Tu je i veći rizik od prevremenog porođaja i niska porođajna težina bebe.

Jaja

Korist za bebu: razvoj mozga

Vitamin B6, takođe poznat i kao piridoksin, pomaže vašem telu da metaboliše proteine, masti i ugljene hidrate. On takođe pomaže formiranje novih crvenih krvnih zrnaca, antitela, i neurotransmitera, a od vitalnog je značaja za razvoj mozga bebe i nervni sistem.

 Bundeva

Korist za majku: otklanja zatvor

Mnoge trudnice pate od opstipacije, tj. zatvora, što je uzrokovano velikim prilivom hormonalnih promena koje loše utiču na digestivni sistem (sistem za varenje).

Da biste izbegli neprijatnosti i potpomogli rad creva, jedite hranu bogatu vlaknima, jer vlakna pomažu da se apsorbuje višak kiselina i gasova, ubrzavaju varenje i pražnjenje creva.

Namirnice poput pirinča, sušene smokve, pasulja i avokada bogati su izvori vlakana. Bundeve su bogat izvor vlakana, a pored toga se ponašaju kao blagi laksativ.

 Jogurt i med

Korist i za majku i dete: Povećava nivo energije i formiranje kostiju

Jogurt sadrži puno kalcijuma (što je važno tokom trudnoće za izgradnju bebinih kostiju) a zajedno sa medom bi trebalo da vam obezbedi energiju i potisne pospanost.

Mlečne namirnice obezbeđuju vitamine A i D, koji su neophodni za izgradnju kostiju. Oni su takođe dobar izvor proteina.

 Smokve

Prednost za majku: ublažavaju gorušicu i zadržavanje vode

Sušene smokve su prepune digestivnih enzima, koje bi trebalo da pomognu da se svari hrana i ublaže simptomi gorušice.

One su takođe bogate kalijumom, koji pomaže da se održi ravnoteža tečnosti tokom trudnoće, što je neophodno da bi se izbegle otečene noge, ruke i zglobovi.

 Masna riba

Korist za bebu: održava zdrav nervni sistem

Omega-3 masne kiseline su od vitalnog značaja za bebin mozak i nervni sistem, kao i za mentalno zdravlje.

Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama su tunjevina, skuša i sardine, ali ograničite unos na dva puta nedeljno.

Masne kiseline pomažu razvoj mozga i rade na poboljšanju njegove funkcije, tako da pored toga što su hranljive,grickalice poput susama drže vas mentalno budnim tokom celog dana.

 Đumbir

Korist za majku: ublažava jutarnje mučnine

U Kini, na primer, đumbir se već 2000 godina koristi da potpomogne varenje, kao i u lečenju problema sa stomakom, proliva i mučnine.

Keksići od đumbira su dobra hrana kada počne mučnina. Isto tako i čaj od đumbira.

supehrana u trudnoci

Folna kiselina 

Sočivo je odlično za povećanje unosa folne kiseline, jedna čaša sadrži 358mcg folne kiseline,a preporučeni dnevni unos je 400mcg.

Voće poput jagoda je odličan izvor folne kiseline.

Naučnici u Finskoj otkrili su da trudnice koje jedu čokoladu rađaju srećnije, življe bebe, ali nemojte preterivati, imajte u vidu svoj struk!

Bademi i kajsije

Korist za majku: utišavjua žudnju za hranom

Šačica badema i suvih kajsija će vam pružiti i slatkoću i proteine, smanjiće vam apetit i duže ćete se osećati sito.

Paštrnak

Korist za majku: štiti od preeklampsije

Paštrnak je dobar izvor vlakana i folata (prirodni oblik folne kiseline), kao i kalijuma ( smanjenjuje krvni pritisak), što je od vitalnog značaja za zaštitu od preeklampsije, stanje izazvano visokim krvnim pritiskom.