Hirsutizam je stanje koje predstavlja preterani rast dlaka na licu, grudima, stomaku i zadnjici kod žena. Ovaj poremećaj je znak hormonske neravnoteže. Hirsutizam se javlja zbog abnormalno visokog nivoa „muških“ androgenih hormona, kao što je testosteron. Testosteron se inače nalazi  kod oba pola, ali kod muškaraca u puno većoj količini. Uzrok takve hormonalne neravnoteže najčešće leži u jajnicima te je ovaj poremećaj poznat kao sindrom policističnih jajnika. Jajnici počnu da proizvode previše muških hormona (posebno testosterona), a uzroci mogu biti različiti. Nekada je to povišen nivo insulina čija je svrha snižavanje nivoa šećera u krvi, a nekada je to stanje jednostavno nasleđeno od roditelja. Nepravilan rad jajnika, bez obzira je li mu uzrok nasledan ili ne, pogađa oko 10 posto devojaka. Prvi se simptomi javljaju upravo kada se telo počinje razvijati, dakle u pubertetu, iako nije retko da se javi i kasnije u životu. Bitno je naglasiti da je vrlo važno na vreme otkriti rade li jajnici nepravilno jer što se pre otkrije problem, to je izlečivost veća, a ako se ne leči, kasnije u životu mogu nastati mnogo veći problemi nego što je sama dlakavost.
Čaj od zelene metvice protiv dlakavosti

Istraživanja su pokazala da bi dve šolje čaja od zelene metvice dnevno mogle pomoći ženama da se otarase neželjenih telesnih dlaka. Za pet dana ovaj čaj smanjuje nivo androgena kod žena sa hirsutizmom.

Trenutne terapije koriste ili oralne kontraceptivne pilule za potiskivanje produkcije androgena, ili medikamente kao što je spironolakton koji sprečava telo da reaguje na androgen. Međutim, kada se prestane sa uzimanjem ovih lekova, dlakavost se vraća. Zelena metvica može biti dobra prirodna alternativa ženama koje imaju blage simptome. Prilikom testiranja, biljni čaj je napravljen tako da se 250 ml ključale vode prelije preko 5 g osušenog lišća, i tako se ostavi 5 – 10 minuta.Prilikom testiranja krvi, istraživači su otkrili „značajno smanjenje“ testosterona koji slobodno cirkuliše u organizmu, ali ukupni nivo testosterona u organizam nije opao.

Nepravilan rad jajnika uz pojačanu dlakavost izaziva i neredovne menstruacije, dubok glas,  probleme s kožom, povišen holesterol, šećer u krvi itd.
Šta da radite ako imate ovaj poremećaj?

Prvo treba otići do svog ginekologa.  Ako ginekolog utvrdi da se radi o policističnim jajnicima, započećeš lečenje. Ponekad ginekolog prepisuje pilule protiv začeća kao sredstvo protiv povećane dlakavosti.

Šta kada se ne radi o poremećaju jajnika, već si jednostavno takva – pojačano dlakava?
Tada se treba okrenuti čudima današnje kozmetike. Npr. nausnice možeš posvetliti raznim kremama za izbeljivanje (ali budi oprezna, posebno kada to radiš prvi put i strogo se pridržavaj uputstva na pakovanju kako ne bi preterano nadražila kožu!). Možeš koristiti i kreme za uklanjanje dlačica koje su vrlo efikasne za područje lica (obavezno proveri koliko vremena treba držati kremu na licu i pazi da kupiš baš onu koja je za područje lica, a ne ostatka tela).

Ostatak tela možeš brijati ili uklanjati dlake voskom, što su jeftinije metode. Dlake se mogu uklanjatii laserom, elektrolizom, raznim lampama koje oštećuju koren dlaka i  tako smanjuju njihov rast.Treba mnogo upornosti i volje (i novca) da se dođe do dobrih rezultata.

Postoji i krema Vaniqa koja je vrlo skupa (nema je još uvek na našem tržištu u apotekama) i koja se koristi za uklanjanje dlaka s lica. Treba joj najmanje osam nedelja da počne da deluje, a deluje samo u trećini slučajeva.

Metode uklanjanja dlaka: ZA i PROTIV

Brijanje – NE, dlačice se vraćaju posle dan, dva, najviše tri.  Postaju tamnije, jače, i širi se dlakava površina. Pozitivno je to što brijanje ne boli i brzo je.

Izbeljivanje– MOŽDA, samo ako imate izrazito beo ten i malo dlačica. Inače će svetle dlačice postati još vidljivije, posebno leti kad boja kože poprimi tamniju boju. Odlučite li se na izbeljivanje, nemojte to raditi kod kuće, već posetite kozemtički salon. Tretman je jeftin i kratko traje. Ne boli.

Depilacijske kreme – NE, jer imaju sličan učinak kao brijač. Ne boli.

Čupanje pincetom – DA, ovim ćete usporiti rast dlake i oslabiti je. Trenutan prolazan bol.

Uklanjanje voskom – NE, jer ćete uvek zahvatati veću površinu, čime možete podstaći  rast inače nevidljivih dlačica. Možete to raditi kod kuće ili u kozmetičkom salonu. Boli, bol traje 10-ak sekundi.

Pre svake depilacije poželjno je koriscenje humektanata, to jest „omekšivača kože“, recimo 5% salicilna kiselina ili 10% urea, kao i posle same depilacije, depilaciju vršiti niz dlaku, ne uz dlaku.

Elektroliza – DA, iako vas ona neće zauvek rešiti dlačica. Učinkovitija je od čupanja pincetom,radi se u kozmetičkom salonu i mora se redovno ponavljati- čim uočite novu dlačicu. Nakon godinu-dve možda se rešite neželjenih dlačica. Metoda nije previše skupa.Ne boli, ali ćete osetiti blago peckanje.

Lasersko uklanjanje dlačica – DA, ovo je metoda koja potvrđeno uklanja dlačice, a rezultati su najbolji kod tamnih i netretiranih dlačica. Ukoliko ste ranije brijali ili čupkali dlačice te se nakon toga odlučili za laser, rezultat neće biti tako dobar, odnosno moraćete ga ponoviti više od 2-3 puta koliko traje uobičajen tretman. Lasersko uklanjanje dlačica je prilično skupo. Može malo boleti.

Rast dlaka se može smanjiti poboljšanjem kvaliteta ishrane. Postoje dodaci ishrani koji smanjuju nivo androgena u telu(npr. Kalcijum D-glukarat, 200 mg 2 puta dnevno, kao i suplement Diindolylmethane (DIM), 120 g). Kalcijum D-glukarat je prirodni sastojak koji se koristi za onesposobljavanje štetnog enzima „beta-glucuronidase“. Čim ga primi, pomenuti enzim gubi snagu i organizam je tada spremniji da se oslobodi otrovnih hemikalija i viška hormona, pre svega estrogena i testosterona.

Konzumirajte puno antioksidanata kao što su borovnice, trešnje, paprika, soja kako biste poboljšali opšte zdravlje i podstakli obnavljanje ćelija kože.