1.  Koristite probiotike

Ukoliko patite od sezonskih alergija, upotreba probiotika treba da predstavlja korak u borbi protiv tegoba koje one nose.

Osim što imaju pozitivan efekat na sistem organa za varenje, oni  jačaju imuni sistem i tako mogu  korigovati bazični uzrok pojave alergijske reakcije.

       2.       Redovno unosite vitamin C

Alergeni stimulišu određene ćelije u telu koje produkuju histamin, a koji je odgovoran za uobičajene sezonske tegobe koje su vezane za alergije, kao što su kijanje, povećanje količine nosne sluzi i curenje iz nosa.

Dodavanjem optimalnih doza vitamina C smanjićete efekat histamina, jer ovaj vitamin ometa delovanje histamina nakon što se on proizvede pod uticajem alergena.

Pobrinite se da tokom dana  unesete 2000mg vitamina C.

Najpoželjnije je unositi ga u prirodnom obliku, npr pomoću citrusnog voća koje ovim vitaminom obiluje.

     3.       Jedite luk

Ukoliko uvedete luk u  svoju ishranu, to može pomoći ublažavanju simptoma vodenastih očiju, svraba u očima, astme i polenske groznice.

Kvercetin je bioflavonoid koji se nalazi u luku, a naučno je dokazano da deluje blagotvorno u lečenju alergija, astme, bronhitisa, sinuzitisa, prehlade i gripa.

Koristite ga u količini od 2 grama dnevno u kombinaciji sa vitaminom C, za najbolje rezultate.

 

4.       Riblje ulje kao dodatak ishrani

Ova, zdrava vrsta ulja ima antiinflamatorni efekat i zbog toga se koristi u lečenju i prevenciji srčanih oboljenja. Koristi se i u terapiji povišenog holesterola u krvi, za pospešivanje hidratacije kože, poboljšanje funkcije digestivnog trakta, a na osnovnu rezultata nedavne nemačke studije, ima pozitivne efekte i  u terapiji polenske groznice.

Preporučuje se unos od  2 000-6 000mg dnevno, uz obrok.

 

5.       Obratite pažnju na svoju ishranu

Ishrana ima važnu ulogu kada je zdravlje celokupnog organizma u pitanju i alergije tu nisu izuzetak.  Nedavna grčka studija otkrila je da ukoliko povećate unos voća i povrća svom detetu, postići ćete zaštitni efekat od astme i alergije

Preporučuje se vođenje dnevnika ishrane koji će ukazati na to kada se alergija razbuktala, i koja je hrana bila aktuelna u to vreme, tj. da li je unos preporučenih vitamina bio adekvatan.