Neke trudnice osećaju jutarnju mučninu na početku trudnoće, kao i u poslednjih nekoliko nedelja trudnoće..

Trudnice muči povraćanje, mučnina, umor, gađenje prema određenim vrstama hrane. I kod mnogih, mučnina nije samo jutarnja već se nastavlja tokom celog dana.

Kako pobediti jutarnju mučninu?

Limun.

Limunada, limun u pićima, ceđeni limun u salati, sladoled od limuna mogu vam pomoći da smirite stomak i smanjite mučninu. Uvek uz sebe imajte nešto sa limunom, tako da budete spremni za iznenadne napade mučnine.

Ugljeno-hidratirajte se!

Krekeri, hleb i peciva su dobar način da počnete dan i da održite energiju tokom ostatka dana. Zdrave, integralne žitarice su najbolje za vas i bebu, ali i stari dobri slani krekeri čine čuda. Dobar izvor ugljenih hidrata je i krompir.
Jedite blagu hranu.

Čak i ako žudite za ljutim i začinjenim namirnicama, nemojte ih jesti dok vas muči jutarnja mučnina. Jedite jednostavnu hranu kao što je krompir, pasta, salate i voće. Supe i čorbe su takođe dobra ideja.

Okiselite se

Jedite kiselu hranu i đumbir. Kiseli ukus smanjuje osećaj mučnine, baš kao i đumbir.

Jedite nanaste stvari.

Nana ima osvežavajući efekat na trudnice. Pranje zuba pastom sa ukusom nane može biti itekako korisna, kao i kesica bombona od mente koju uvek treba da imate u tašni. Čaj od nane i mirišljave maramice od nane su takođe efikasni borci protiv jutarnje mučnine.

Ako imate užasno velikih problema sa jutarnjom mučninom, obratite se svom lekaru jer postoje preparati posebno stvoreni da reše ovaj problem. Veoma teška jutarnja mučnina – poznata kao hiperemesis gravidarum – zahteva lečenje, često tokom čitave trudnoće.

Šta je Vama najviše pomoglo da ukrotite jutarnje mučnine dok ste bili trudni?