spermatozoidU ovom članku saznaćete kako životni stil utiče na spermu i šta možete da učinite da povećate svoju plodnost.

 Šta određuje zdravlje sperme?

Zdravlje sperme određeno je različitim faktorima, uključujući kvantitet, kvalitet i pokretljivost spermatozoida:

• Količina. Plodni ste ako vaš ejakulat – semena tečnost koju ispuštate prilikom ejakulacije – sadrži više od 15 miliona spermatozoida po mililitru.

• Kvalitet. Normalno spermatozoid ima ovalnu glavu i dugi rep, koji rade zajedno da ga pokrenu napred. Što više imate spermatozoida normalnog oblika i strukture, veće su šanse da ste plodni.

• Pokretljivost. Da bi spermatozoid dospeo do jajne ćelije i prodro u nju, on mora da se kreće – migoljeći se i plivajući kroz grlić materice žene,a zatim kroz njenu matericu i jajovode. To se zove pokretljivost spermatozoida. Plodni ste ako je više od 40 odsto vaših spermatozoida pokretljivo.

Koji je najbolji način da se proizvede zdrava sperma?

• Upražnjavajte bezbedan seks. Polno prenosive infekcije – kao što su hlamidija i gonoreja – vodeći su uzrok neplodnosti i kod muškaraca i kod žena. Da biste se zaštitili, ograničite broj seksualnih partnera i koristite kondom svaki put kada imate seks – ili negujte obostrano monogamnu vezu sa partnerom koji nije zaražen.

• Hranite se zdravo. Jedite puno voća i povrća bogatih antioksidantima – i vaša sperma će postati zdravlja.

• Održavajte zdravu težinu. Neka istraživanja pokazuju da gojaznost negativno utiče na kvalitet sperme, smanjuje broj i pokretljivost spermatozoida.

• Kontrolišite stres. Stres može smanjiti seksualnu funkciju i ometati hormone potrebne za proizvodnju sperme.

•Krećite se. Uključite fizičke aktivnosti u svakodnevnu rutinu.

Šta je zabranjeno?

Sperma može biti posebno osetljiva na ekološke faktore, kao što su izloženost visokim temperaturama ili toksičnim hemikalijama. Da biste zaštitili svoju plodnost:

• Ne „pregrejavajte se“. Povećana temperatura u testisima može ometati proizvodnju sperme. Nemojte nositi uske gaće ili šorceve. Ako vozite bicikl ili sedite duže vreme, često pravite pauze. Ne stavljajte laptop direktno na krilo. Izbegavajte vruće kupke i saune.

• Nemojte pušiti. Muškarci koji puše cigarete imaju veće šanse za mali broj spermatozoida. Pušenje može da smanji pokretljivost spermatozoida i izazove njihove deformacije.

• Ograničite količinu alkohola koju pijete. Žestoka pića mogu da smanje kvalitet i kvantitet sperme. Ako baš morate da pijete alkohol, radite to umereno.

• Klonite se droga. Kao i cigarete, marihuana može da smanji pokretljivost spermatozoida i izove deformacije spermatozoida. Kokain i heroin takođe ometaju proizvodnju zdrave sperme.

• Izbegavajte lubrikante za vreme seksa. Lubrikanti, pljuvačka, losioni za telo i slični proizvodi mogu da ometaju kretanje spermatozoida.

• Budite oprezni sa lekovima. Blokatori kalcijumovih kanala, triciklični antidepresivi, anti-androgeni i razni drugi lekovi mogu da doprinesu nastanku problema sa plodnošću. Anabolički steroidi mogu da imaju isti efekat. Lekovi za hemoterapiju i zračenje u lečenju raka mogu da dovedu do trajnog steriliteta. Ako morate da uzimate lekove, pitajte svog lekara o uticaju na vašu plodnost – ili mogućnosti čuvanja sperme pre terapije.

• Pazite na toksine. Izloženost pesticidima, olovu i drugim toksinima mogu uticati na količinu i kvalitet spermatozoida. Ako morate da radite sa toksinima, učinite to bezbedno. Na primer, nosite zaštitnu odeću i opremu i izbegavajte kontakt kože sa hemikalijama.

Da li starenje utiče na zdravlje sperme?

Nemaju samo žene biološke satove. Pokretljivost i broj zdravih spermatozoida može da opada nakon 50 godina. Neka istraživanja pokazuju da žene koje ostanu u drugom stanju sa starijim muškarcima imaju nešto veći rizik od pobačaja. Povećana starost oca je takođe povezana sa većim rizikom od autizma i šizofrenije kod dece.

Kada je vreme da potražite pomoć?

Usvajanjem zdravog načina života i izbegavanjem stvari koje mogu da umanje vašu plodnost možete da poboljšate svoje šanse za začeće. Ako vi i vaš partner niste zatrudneli posle godinu dana nezaštićenog seksa, zatražite od lekara uput za spermogram. Stručnjaci za plodnost mogu vam pomoći da otkrijete uzrok problema.

Više informacija o tome kako da povećate kvalitet sperme potražite u ovom članku: https://planetazdravlja.com/kako-povecati-plodnost-kod-muskaraca/