tipoviTipovi tela – ektomorf, mezomorf ili endomorf?

Tip vašeg tela utiče na to kako reagujete na ishranu i vežbanje. Ishrana i vežbanje koji ne odgovaraju tipu vašeg tela dovode do lošijih postignutih rezultata, tj. to može biti razlog zašto ne dobijate na masi, zašto ne gubite kilograme itd.

Ektomorf

Ektomorf je tipični mršavi momak. Ektomorf ima tananu građu sa malim zglobovima i mišićima bez sala. Obično imaju duge tanke udove. Ramena su obično mršava i uzana.

Tipične osobine ektomorfa:

Male, delikatne kosti

Teško dobija na masi

Ravne grudi

Mala ramena

Mršav

Čista mišićna masa

Teško se goji

Brz metabolizam

Ektomorfi imaju brz metabolizam koji sagoreva kalorije veoma brzo. Potrebna mu je ogromna količina kalorija kako bi dobio na težini. Treninzi treba da budu kratki i intenzivni i da se fokusiraju na velike mišićne grupe. Preporučuje se da uzimaju suplemente. Ektomorfi treba da jedu pre spavanja da bi sprečili katabolizam mišića tokom noći. Generalno, ektomorfi brzo gube masti. Ektomorfi treba i da odmaraju u dužim vremenskim periodima, da se fokusiraju na unos kalorija i da što manje rade kardio, ako hoće da povećaju mišićnu masu.

Mezomorfi

Mezomorfi imaju krupne kosti, velike mišiće i prirodno atletski stas. Mezomorfima najbolje leži bodibilding. Veoma lako se goje i mršave. Prirodno su jaki, što je savršena osnova za izgradnju mišića.

Tipične osobine mezomorfa:

Atletski građeni

Generalno teško telo

Dobro definisani mišići

Pravougaoni oblik tela

Jaki

Lako dobijaju mišiće

Dobijaju masti lakše nego ektomorfi

Mezomorfni tip reaguje najbolje na dizanje tegova. Dobijanje na masi se obično vidi veoma brzo, naročito kod početnika. Mana im je što dobijaju salo lakše nego ektomorfi.To znači da moraju da paze na unos kalorija. Za njih je najbolja kombinacija tegova i kardio vežbanja.

Endomorf

Endomorf ima građu koja je čvrsta i generalno meka. Endomorfi lako dobijaju masti. Obično su niski, sa debelim rukama i nogama. Mišići su jaki, naročito gornji deo nogu. Sa lakoćom rade vežbe u kojima koriste noge, poput čučnjeva.

 

Tipične osobine jednog endomorfa:

Mekano i okruglo telo

Lako dobijaju mišiće, ali i masti

Obično su niski

Imaju nabijenu građu

Okrugli su

Teško gube masti

Spor metabolizam

Mišići nisu dobro definisani

Lako dobijaju masu, ali to su uglavnom masti. Da bi sveli masti na minimum, endomorfi moraju trenirati kardio uz dizanje tegova. Suplementi obično nisu neophodni ako endomorf uzima dovoljno proteina putem ishrane.

Kombinacija tipova tela

U stvari, većina momaka imaju kombinaciju dva tipa tela. Najčešće kombinacije su ili ektomorf / mezomorf ili mezomorf / endomorf.