Kontakt između ruku ili ruku i neke druge površine dovodi do širenja bakterija ako se ruke ne operu dobro . Dodirivanjem lica ili kvake ili rukovanjem  mogu se preneti bakterije. Grip, prehlada i neke vrste dijareje mogu se preneti na ovaj način. Pravilno pranje ruku štiti Vas i druge i obezbeđuje zdravu životnu sredinu. Vremensko trajanje pranja ruku od suštinskog je značaja za pravilno pranje ruku.
Bacili
Samo kvašenje ruku ispod česme ili brzo spriranje sapuna ne uklanja bakterije sa ruku. Mnogi sapuni sadrže anti-bakterijske supstance koje pomažu pri uklanjanju klica, mada svaki sapun može biti delotvoran. Vaš zadatak je da uklonite nečistoću, ali i da učinite svoje ruke bezbednim za okolinu.
Pranje
Preporučuje se topla voda. Vaš drugi izbor treba da bude hladna voda. Topla voda će više isušiti Vaše ruke. Ukoliko imate problema sa suvom kožom, pokušajte da nađete sapun koji neće isušiti ruke. Preporučljivo je da uklonite nakit sa ruku.
Dužina pranja
Nasapunjajte temeljno prostor između prstiju, pokrijte sapunicom i prednju i zadnju stranu ruku, nasapunjajte ruke do ručnih zglobova. Takođe je dobra ideja da nasapunjate predeo ispod noktiju. Da bi sapun pravilno uklonio bakterije, sapunica mora da ostane na rukama oko 40 sekundi. Isperite ruke bez diranja lavaboa i pobrinite se da sva sapunica bude uklonjena. Osušite ruke papirnim ubrusima.