Menstrualni ciklus

Poznavanje menstrualnog ciklusa poboljšava vaše šanse da zatrudnite. Prva faza menstrualnog ciklusa počinje sa prvim danom menstrualnog krvarenja. Vaše telo oslobađa hormone koji stimulišu jajne ćelije da se razvijaju unutar folikula u vašim jajnicima. Između 2. i 14. dana, ti hormoni takođe pomažu da se zgusne sluzokoža materice kako bi oplođena jajna ćelija mogla da se implantira u zid materice.

Šta se dešava u toku ovulacije?

Prosečni menstrualni ciklus  traje 28-32 dana. Iako tačan tajming ovulacije može da varira, u proseku se dešava između 11. i 21. dana vašeg ciklusa. Moždani hormon zvani luteinizirajući hormon (LH) se luči, što izaziva oslobađanje jajne ćelije koja je najviše sazrela. Istovremeno, cervikalna sluz se menja, postaje klizavija i dobija belu boju, kako bi pomogla da sperma stigne do jajne ćelije.

Sve je u tajmingu

Žene se rađaju sa oko 1-2 miliona jajnih ćelija, ali samo 300 do 400 se oslobađaju  kroz ovulaciju. Obično se samo jedna jajna ćelija oslobađa svakog meseca. Jajna ćelija putuje niz jajovod ka materici, gde se sprema da bude oplođena. Jajna ćelija živi samo oko 12 do 24 sata nakon izlaska iz jajnika. Spermatozoidi mogu da žive oko 3 do 5 dana, pa ako znate kada ćete odprilike da ovulirate, znaćete i kada treba da imate seks. Ako do oplodnje ne dođe, jajna celija se rastvara nakon 24 sata.

Kako da znate koji su vam dani najplodniji?

Generalno, najveće šanse za trudnoću postoje kada se seksualni odnos dogodi 1-2 dana pre ovulacije. Ako imate redovan ciklus u trajanju od 28 dana, treba brojati unazad 14 dana od kada očekujete da ćete dobiti sledeću menstruaciju. Planirajte seks svaki drugi dan u tom periodu, recimo 12. i 14. dana. Imajte na umu da ako imate seks svaki dan, može se smanjiti broj spermatozoida u spermi muškarca.

Praćenje ovulacije merenjem temperature tela

Nakon što jajna ćelija izađe iz jajnika, luči se hormon progesteron kako bi se zgusnula sluzokoža materice i kako bi se oplođena jajna ćelija lakše zakačila za tu sluzokožu. Progesteron uzrokuje povišenu telesnu temperaturu. Merenjem temperature svako jutro  pre nego što ustanete videćete kada vam je temperatura viša nego inače i tako ćete znati da ovulirate.

Predviđanje ovulacije po hormononima

Lučenje LH hormona izaziva oslobođanje jajne ćelije iz jajnika. Proveravanje LH u urinu može da vam pomogne da odredite dan ovulacije. Ovo je najpouzdaniji metod, a možete kupiti opremu za merenje u apoteci.

Poslednja faza mesečnog ciklusa

Tokom druge polovine menstrualnog ciklusa, progesteron izaziva zgušnjavanje sluzokože materice u pripremi za implantaciju oplođene jajne ćelije. Ako jajna ćelija ne bude oplođena i do implantacije ne dođe, ono se raspada, pada nivo progesterona, a kasnije, oko 12 do 16 dana, jajna ćelija – zajedno sa krvlju i tkivom iz sluzokože materice – izlazi iz tela. Taj proces, koji obično traje od 3 do 7 dana, jeste menstruacija. Zatim ciklus počinje ponovo.

Načini da se podstakne ovulacija

Postoji sve više dokaza koji povezuju ekološke faktore i smanjenje plodnosti. Ukoliko želite da povećate svoje šanse za zatrudnjivanje, treba da jedete namirnice bogate folnom kiselinom, kupujete više organske hrane i zeleniša, izbegavate plastične materijale (uključujući i plastičnu foliju), održavate zdravu telesnu težinu kroz zdravu ishranu i vežbe, i izbegavate alkohol i kofein.

Težina utiče na plodnost

Ženama čiji je indeks telesne mase (ITM) iznad normalnog treba duplo više vremena da zatrudne nego ženama sa normalnim indeksom. Gubitak viška kilograma može da poboljša plodnost i poveća šanse za zatrudnjivanje. Gubitak težine od 5% do 10% može dramatično poboljšati ovulaciju i verovatnoću zatrudnjivanja. Gojaznost je takođe uzrok neplodnosti i niskog nivoa testosterona kod muškaraca. Biti značajno neuhranjen takođe može da poremeti lučenje hormona reproduktivnih organa i može da bude uzrok neplodnosti.

Starost utiče na vaše šanse da zatrudnite

Starost utiče na usposobnost i verovatnoću da žena zatrudni. Zdrava tridesetogodišnja žena ima 20 odsto šanse svaki mesec da ostane trudna, a zdrava četrdesetogodišnjakinja ima 5% šanse. Plodnost opada sa godinama, naročito posle  trideset pete godine. Stručnjaci kažu da žena treba da se obrati lekaru ako ima manje od 35 godina i pokušava da zatrudni više od 12 meseci, ili ako ima preko 35 godina i pokušava zatrudni više od 6 mesci. Plodnost opada i kod starijih muškaraca. Studije pokazuju da se broj spermatozoida i pokretljivost smanjuju sa godinama.  Međutim, za razliku od žena ne postoji maksimalna starost u kojoj čovek može da oplodi ženu, samo je potrebno više vremena, pod uslovom da je muškarac plodan.
O tome kako povećati kvalitet jajnih ćelija i samim tim plodnost i šanse za trudnoću pročitajte u ovom članku: https://planetazdravlja.com/kako-da-povecate-kvalitet-jajnih-celija-za-90-dana/

Kako muškarac može da poveća plodnost

Muškarac treba da smanji stres, izbegava alkohol i cigarete, održava odgovarajuću težinu, i jede hranu bogatu cinkom (meso, žitarice, plodovi mora i jaja), selenom (meso, plodovi mora, pečurke, žitarice, brazilski orah) i vitaminom E. Testisi ne smeju da se zagreju previše jer će se smanjiti broj spermatozoida– izbegavajte duge tople kupke, ili saune.

Lečenje neplodnosti

Lekar prvo mora da utvrdi uzrok neplodnosti. Lečenje steriliteta može uključivati uzimanje lekova za stimulisanje ovulacije i in vitro oplodnju, koja podrazumeva uzimanje jajne ćelije iz jajnika, oplodnja jajne ćelije u spoljašnjoj sredini, a zatim implantiranje oplođene jajne ćelije u matericu.

Na kom principu radi test za trudnoću koji se kupuje u apoteci

Ovaj test u obliku trake umoči se u urin i pokazuje da li su u urinu prisutni hormoni trudnoće, tzv. HCG, koje telo proizvodi kada se oplođena jajna ćelija implantira u matericu. Ovaj test može vam reći da li ste trudni čak pet dana pre nego što biste trebali da dobijete sledeću menstruaciju. Ako uradite test pre toga, verovatno će vam dati lažan rezultat.

Prvih 5 znakova trudnoće

Izostala vam je menstruacija.
Često mokrite.
Lako se zamarate.
Osećate mučninu ujutro – ili celog dana.
Grudi  su vam osetljive i nabrekle.