Kako vreme prolazi, naša tela stare i to je neizbežno. Međutim, pored redovnog vežbanja mozga, njegova dobra forma se može održati i konzumiranjem „pametne“ hrane i pića.

Kofein daje energiju i pomaže vam da se skoncentrišete. Kofein se nalazi u kafi, čokoladi, energetskim pićima i nekim lekovima. Međutim, ako preterate sa kofeinom, postaćete napeti i osećaćete nelagodnost.

Glukoza povećava budnost i koncentraciju. Čaša nekog slatkog napitka na kratko poboljšava pamćenje, procese razmišljanja i mentalnu sposobnost. Previše šećera negativno utiče na pamćenje, a i na čitav organizam.

Ne preskačite doručak. Doručak treba da sadrži integralne žitarice, mlečne proizvode i voće. Doručak ne sme da sadrži previše kalorija, jer to smanjuje koncentraciju.

Riba je najbolja hrana za mozak. Riba je bogata omega 3 masnim kiselinama koje su neophodne za funkcionisanje i razvoj mozga. Smanjuje rizik od demencije, srčanog udara, usporava opadanje mentalnih sposobnosti, poboljšava pamćenje. Preporučena količina ribe je 200 grama nedeljno.

Orašasti plodovi i semenke su bogati izvori vitamina E, koji smanjuje opadanje mentalnih sposobnosti koje dolazi s godinama. Crna čokolada ima jaka antioksidantna svojstva, a sadrži i kofein koji poboljšava koncentraciju. Preporučuje se 30 grama čokolade i orašastih plodova dnevno.

Avokado i integralne žitarice smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i visokog holesterola jer poboljšavaju cirkulaciju, a samim tim obezbeđuju i optimalno funkcionisanje mozga.

Borovnice smanjuju oksidaciju i negativne efekte Alchajmerove bolesti i demencije. Borovnice poboljšavaju sposobnost učenja i motorne veštine.

Ishrana mora biti zdrava i uravnotežena, tj. mora sadržati neophodne hranljive materije. U suprotnom, smanjuje se sposobnost koncentracije.

Suplementi kao što su vitamin B, C, E, beta-karoten imaju pozitivan uticaj na mozak, kao i žen-šen, ginko, i drugi biljni preparati.

Predlog za obrok koji će maksimalno povećati vašu koncentraciju: 100% ceđeni voćni sok,integralna zemička sa lososom i šolja kafe. Stručnjaci savetuju i da se dobro naspavate, pijete dovoljno tečnosti, vežbate jer vežba pooštrava mišljenje i da merditirate kako bi se opustili i jasno razmišljali.