Utorak, 9. avgusta, 2016 (Heltdej Njuz) – količina masti u ishrani trudnice može uticati na mešavinu mikroba u crevima njene bebe, sugeriše nova studija.

Mešavina crevnih mikroba – poznata kao mikrobiom – može da utiče na razvoj imunog sistema bebe i njenu sposobnost da izvuče energiju iz hrane, kažu istraživači.

Studija je obuhvatila više od 150 žena koje su dale istraživačima evidenciju svojih navika u ishrani tokom trudnoće. Količina masti u ishrani je bila u rasponu od 14 odsto do 55 odsto, sa prosekom od 33 procenta. Američki institut za medicinu preporučuje 20 odsto do 35 odsto.

Mikrobiom u sistemu za varenje kod beba rođenih od majki koje su imale ishranu sa visokim procentom masti tokom trudnoće razlikovao se od onih beba čije majke nisu.

Naime, bebe čije su majke jele visoko-masnu hranu imale su manje mikroba bakterioda u crevima, i po rođenju i nekoliko nedelja posle. Manji broj bakteroida može da utiče na razvoj imunog sistema i izvlačenje energije iz hrane, prema autorima studije objavljene 8. avgusta u časopisu Genom Medisin.

„Bili smo iznenađeni kada smo videli vezu između manje bakteroida i masnoće ishrane majke tokom trudnoće“, rekao je autor studije dr Kjersti Aagard. Ona je vanredni profesor akušerstva i ginekologije na Bejlor medicinskom fakultetu.
Iako ovo istraživanje ne objašnjava uzročno-posledične veze, više studija je potrebno da pokažu da li promene u ishrani žene imaju neposrednu i dugoročnu korist za bebe, Aagard dodaje u svom saopštenju.

Ishrana se dosta lako može promeniti i žene su veoma motivisane da načine zdrave promene tokom trudnoće“, rekla je ona. „Tradicionalno, promene u vezi ishrane u toku trudnoće su fokusirane na mikronutrijente poput gvožđa i folne kiseline. Ovo istraživanje pokazuje i da procenat unete masti takođe može igrati ulogu.