Glavobolja predstavlja izrazito neprijatno iskustvo za pojedinca. Ukoliko je učestala, u velikoj meri narušava kvalitet njegovog života i stoga bi trebalo uložiti određen napor kako bi se ona što ređe ispoljavala. Osim što preduzimanjem određenih koraka možemo smanjiti učestalost ispoljavanja glavobolje, možemo umanjiti i njen intenzitet.

Ovo je naročito značajno kod migrenskog tipa glavobolje, s obzirom da on uključuje i veoma neugodne, prateće simptome, kao što su mučnina,  povraćanje, preosetljivost na svetlost, pojavu „slepih tačaka“ u vidnom polju, kao i osećaj peckanja u rukama i nogama.

 

 

Kako otkritu uzrok glavobolje?

Ponekad je teško otkriti tačan uzrok ispoljavanja glavobolje. Međutim, do uzroka je uvek moguće doći i to, naravno, podrazumeva izvesno angažovanje pojedinca, koje se uvek višestruko „isplati“.

Dakle, treba istražiti mogućnost nastanka glavobolje pod uticajem sledećih faktora:

Deficita vitamina B i folne kiseline:

Brojna naučna istražvanja ukazuju na deficit vitamina iz B grupe, kao veoma čestog okidača glavobolje.

Zato, ukoliko patite od učestalih glavobolja, veoma je poželjno da u svoju dnevnu rutinu uvrstite suplement vitamina B grupe.

Naučna istraživanja su otkrila da deficit vitamina B6, B12, kao i folne kiseline, može da odredi ne samo učestalost glavobolje, već i njen intenzitet.

Tokom procesa iznalaženja uzroka glavobolje migrenskog tipa, veoma je važno izbegavati namirnice, koje su se pokazale kao najčešći okidači migrene.

O ovim namirnicama više saznajte klikom na sledeći link:

https://planetazdravlja.com/namirnice-koje-su-potencijalni-okidaci-migrene/

Alergije: Ukoliko ste alergični ili intolerantni na određene namirnice ili hemikalije, to se može ispoljiti upravo glavoboljom.

Nikotina

Dehidratacije i/ili gladi

Promena u ciklusu spavanja-nedostatak sna ili previše sna

Stresa-bilo koji vid emocionalnog stresa može uzrokovati glavobolju, čak i nakon što je akutna faza stresa prošla.

Prekomernog fizičkog napora-suviše intenzivno vežbanje, pa čak i preterana seksualna aktivnost može biti povezana sa nastankom glavobolje.

Hormona-nije redak slučaj među ženama da se glavobolja ispolji tokom PMS-a ili menstruacije, ali i tokom trudnoće i menopauze.

Postoje i slučajevi ispoljavanja migrene zbog upotrebe kontraceptivnih pilula, kao i tokom terapije zamene hormona.

Spoljnih stimulusia- u spoljne stimuluse, koji izazivaju glavobolju, naročito migrenskog tipa, spadaju jako svetlo, fluorescentno svetlo, jaki mirisi (čak i oni ugodni), jaki zvukovi.

Treba imati na umu da umerena fizička aktivnost, kao što je šetnja na svežem vazduhu, daje nezanemarljiv doprinos regulaciji glavobolje (anti-stres učinak).

S obzirom na pomenute stimulativne faktore važne u procesu nastanka glavobolje, treba imati u vidu da je osnova prevencije i regulacije intenziteta glavobolje uspostavljanje zdravih životnih navika i konstantna obezbeđenost organizma nutritijentima od velike važnosti za pravilno funkcionisanje nervnog sistema, među kojima su najznačajniji upravo gore pomenuti vitamin B6, B12 i folna kiselina.