Činjenica je da telo kroz decenije stari i da su znaci tog procesa neminovni,  ali postoji mnoštvo dokaza da  se pomoću pravilne ishrane i navike vežbanja može nadjačati hronološka starost. Jednostavnim održavanjem aktivnosti tokom godina može se znatno usporiti  proces starenja koji je vidljiv na vašem telu.

Slede saveti  koji će vam pomoći da održite  dobar izgled kroz decenije.

U vašim 20-tim

U dvadesetim godinama ljudi se oećaju nepobedivo, i često znaju da preteruju sa vežbanjem, što se nikako ne preporučuje, jer uzrokuje povređivanje. Zato se treba zadržati na  doziranom kardio treningu, treningu snage, jogi i pilatesu.

 

Pratite svoju težinu. Istraživanja su pokazala da su žene koje imaju 20-25 godina i suviše su mršave,  izložene povećanom riziku od gubitka koštane mase. Utvrdite svoj indeks telesne mase.

Za mladolik i  svež izgled neophodno je da obezbedite sebi dovoljnu količinu sna. Istraživanja su pokazala  da ukoliko  uveče pre spavanja pojedete dva kivija, san će brže nastupiti i trajaće duže. Razlog je  visok nivo serotonina i folata, koji doprinose kvalitetnijem snu.

30-te

Pomerite svoje limite. Dodajte 3-5 sprintova  svom kardio treningu, u trajanju od po 30 sekundi. To će pospešiti metabolizam i omogućiti telu da nastavi da sagoreva kalorije i nakon treninga, satima posle vežbanja. To će i ojačati kosti  i učiniće da one budu otpornije na prelome i osteoporozu.

Smanjite unošenje soli i kofeina, jer oni mogu da promovišu gubitak koštane mase. Treba ograničiti unos soli na 1300mg na dan, a kofeina na 200 do 300mg, da bi se smanjio ovaj rizik.

Održavajte mišićnu masu donjih ekstremiteta. Studije su pokazale da je stopa gubitka mišićne mase veća u donjim delovima tela. Zato svojim vežbama dodajte čučnjeve, iskorake i slične vežbe, najmanje dva puta nedeljno

 

40-te

Fokusirajte se  na jogu. Ona povećava fleksibilnost kičme i kukova, što je veoma značajno za dobru posturu(pravilno držanje tela). Takođe, određene vežbe u okviru joge su povoljne za ten, jer poboljšavaju dotok krvi u lice. Zato se mogu smatrati i delom programa borbe protiv znakova starenja na licu.

Budite kreativni. Lako je pasti u kolotečinu kada je vežbanje u pitanju. Nova aktivnost, bilo da su časovi salse,  obilazak grada biciklom ili rekreativno bavljenje nekim sportom podići će vaš entuzijazam i poboljšati metabolizam.