1. Postavite sebi realna ograničenja

Ukoliko sebi ukinete svaki tip hrane za kojom obično žudite, a koja se ne uklapa u vaš program kontrole ishrane jer obiluje šećerom i nezdravom masti, to će dovesti do povećanog rizika za prejedanjem istom hranom na prvoj prepreci. Ta prepreka je obično psihološke prirode. Zato ljudi, kada se nađu u  stresnoj situaciji ili u uslovima dosade, obično posežu za nezdravom hranom jer osećaju da su do tada sebi  uskraćivali užitak i da će tako smanjiti nezadovoljstvo trenutnim stanjem.

Zato počnite sa malim ograničenjima. Nemojte sebi postavljati nerealne ciljeve, pogotovo ukoliko ste zavisnik od slatkiša ili brze hrane.

Za početak, nemojte zaslađivati čaj niti konzumirati sokove koji su dostupni u prodavnicama, kako gazirane, tako i one “voćne” jer većina tih sokova ne sadrži ništa drugo do enormne količine šećera koja vam nije potrebna i u mnogome može predstavljati  kočeći faktor za gubitak težine.

 

Kada savladate ove jednostavne zadatke, na listu nedozvoljenih namirnica uvedite još nekoliko nezdravih izbora, kao što su  čips, smoki i druge visokokalorične grickalice.

One organizmu nisu potrebne i odricanje istih ne bi trebao da predstavlja problem, jer kada se odviknete od njih, izgubićete potrebu da ih konzumirate, i to relativno brzo.

2.       Nemojte biti opterećeni programom ishrane

Dopustite sebi svaki dan mali užitak, koji će omogućiti da ne padnete u iskušenje i prejedete se hrane koju ste izbegavali.

Taj užitak, međutim, ne treba da se sastoji od visokokaloričnih, nezdravih namirnica.

Postoje zdrave alternative koje će omogućiti da utolite želju za nezdravom hranom.

Zato, kao dezert odaberite nekoliko kockica tamne čokolade, sa visokim procentom kakaoa, ili se odlučite za integralni keks.

Držite se pravila umerenosti. Iako ova hrana sadrži manje kalorija, ukoliko je unesete u velikoj količini zbir kalorija neće ići u prilog vašem cilju da smršate.

Zato se fokusirajte na manji unos kalorija, masti i šećera.

3.       Iskoristite moć cilja

Bliži se dugo planirano putovanje ili venčanje? Kada vas obuzme želja za visokokaloričnom, nezdravom hranom, pomislite da li je osećaj nakon unosa te hrane bolji od osećaja zadovoljstva svojim izgledom na putovanju koje planirate, ili važnom događaju. Složićete se da se te dve solucije ne mogu meriti.

Zadovoljstvo sobom je neprocenjiv osećaj, i neka vam on bude cilj.

 

4.       Fokusirajte se na promenu loših navika

Ukoliko često prisustvujete događajima i sastancima koji uključuju konzumiranje hrane, koja je većinom obilna i visokokalorična, povećava se i mogućnost da ne uspete da odolite iskušenju, i to najčešće zato što prestanete o tome da razmišljate i jednostavno se prepustite. Zato se trudite da izbegavate situacije u kojima vaše prisustvo nije neophodno i za to vreme se posvetite  sebi.

Takođe, ukoliko ne možete da odolite raznim dodacima kafi koje se nude u kaficima, a koju pijete npr. pre odlaska na posao, jutarnju kafu popijte kod kuće.

Ne zaboravite da se loše navike mogu zameniti zdravim, i to lakše nego što mislite, jer kada se zdrave navike ustale, nećete imati potrebu da se vraćate lošim jer ćete se osećati bolje.

5.       Ograničite unos alkoholnih pića

Alkoholna pića predstavljaju značajan izvor kalorija, ali to nije jedini razlog zbog koga treba da ograničite njihov unos.

Alkohol ometa sposobnost rasuđivanja, pa nakon burne noći ili u toku nje često se dešava da zanemarite značaj kalorijske vrednosti hrane koju unosite. Zato se često okrećete nezdravom, brzom izboru. Zbog toga, utolite želju za alkoholom ograničavanjem samo na jedno piće.

6.       Obezbedite sebi dovoljno sna

Ukoliko je prisutan nedostatak sna, čovek je sklon da posegne za visokokaloričnim namirnicama i napicima koje će povećati nivo energije koja mu je potrebna. Zato će adekvatna količina sna isključiti potrebu za ovim,  za zdrav gubitak težine nepoželjnim izborom.