Najbolji načini da hidrirate svoje telo
Naša tela su sačinjena od oko 60% vode, i svaki naš telesni sistem zavisi od vode. Dakle, voda je važna za zdravu kožu, kosu i nokte, kao i kontrolisanje telesne temperature, puls, i krvni pritisak.
Možete ostati u potpunosti hidrirani tokom dana ako unesete dovoljno vode i drugih tečnosti, kao i namirnica koje hidriraju.
Izvori vode
Voće je odličan izvor vode. Lubenica ima 90% vode. Pomorandže i grejpfrut su takođe bogati izvori vode.
Povrće, mada ne koliko i voće, takođe predstavlja bogat izvor vode, npr. celer, krastavci, paradajz, zelena paprika i zelena salata.
Ima dosta skrivenih izvora vode u vašoj ishrani, kao što su zobena kaša, jogurt, supa, i frapei.
Pored vode, mleko je najbolji izbor okrepljujuće tečnosti. Gazirani sokovi, čak i dijetalni, imaju negativnu reputaciju zbog nedostatka hranljive vrednosti, ali oni ipak mogu da hidriraju. Voćni sokovi i pića za sportiste takođe hidriraju – možete smanjiti njihov sadržaj šećera ako ih razredite vodom.
Kafa i čaj takođe hidriraju. Ranije se verovalo da oni dovode do dehidratacije, ali to je sada razotkriven mit. Dijuretičko dejstvo ne uzrokuje dehidrataciju.
Alkohol je veliki dehidrator. Pokušajte da ograničite unos, ali ako želite da pijete treba da unosite vodu dok pijete u odnosu 1:1.
Ako vam se ne dopada ukus obične vode, dodajte limun, a u gaziranu npr. maline i mentu.

Koliko vode treba piti ?

Tokom vežbanja , preporučuje se oko 80-200 ml vode svakih 20 minuta za decu 9-12 i oko 1 – 1,5 l po satu za adolescente.

Sportisti treba da preduzmu mere predostrožnosti kako bi izbegli dehidraciju. Preporučuje se pola litre vode jedan sat pre vežbanja, 1-2 dl svakih 15 minuta tokom vežbanja , i još jedna litra posle vežbanja. Količina vode varira u zavisnosti od vaših ličnih potreba , indeksa toplote, i od vrste aktivnosti.

Kako možete znati da li unosite dovoljno tečnosti tokom dana? To možete videti po boji urina i količini i učestalosti izlučivanja urina. Ako mokrite svaka dva do četiri sata,a urin je svetle boje , u značajnim količinma, onda ste verovatno dobro hidrirani.

Ako od 8 ujutro do 4 posle podne ne mokrite, onda ste dehidrirani.

Znaci dehidracije
Osećaj umora, mrzovolje, i glavobolja .