Laringitis predstavlja akutnu upalu sluznice larinksa(lat. Larynx)- grla.

Može biti akutni  i hronični. Akutni laringitis kome se ne posveti dovoljno pažnje može lako da pređe u hronični.

Osobe koje se profesionalno bave pevanjem pokazuju tendenciju za razvitak laringitisa usled forsirane upotrebe glasnih žica.

 

Slede saveti koji će ublažiti tegobe i ubrzati oporavak

  1. Trudite se da što manje govorite. Čak i šaputanje može izazvati štetu na larinksu.
  2. Obezbedite sebi unos dovoljne količine tečnosti na dnevnoj bazi (čaj od đumbira se smatra najboljim prirodnim lekom u terapiji laringitisa), a kada postoji potreba da se izrazite govorno, pokušajte da koristite pokrete glave, ruku i tela. Možete da govorite tiho, ali vodite računa da NE ŠAPUĆETE.Dišite kroz nos kako biste sprečili isušivanje grla.
  3. Izbegavajte izloženost duvanskom dimu, pušenje i alergene koji mogu dovesti do iritacije disajnih puteva.

Veoma je važno da što manje upotrebljavate glasne žice. Što više govorite, biće potrebno više vremena  da se laringitis izleči.

4. Ispirajte grlo kombinacijom soli i vode. Ukoliko se aktivno bavite pevanjem, morate imati u vidu da se laringitis mora adekvatno lečiti jer bi se u suprotnom mogao razviti u trajno stanje, tj postati  hronično oboljenje.U te svrhe primenjuje se i medikamentozna terapija.

Napomena: Ukoliko promuklost traje više od 3 nedelje, obavezna je poseta lekaru koji vas može uputiti na specijalistički pregled grla kako bi se isključila  mogućnost postojanja raka grla.

5. Nikako nemojte ispirati usta alkoholom!

6. Boravak u parnom kupatilu(parna soba), kao i u slanoj sobi, koje sadrže u svom programu  spa centri, pozitivno utiče na stanje glasnica. Nakon izlaska iz parne sobe boravite u toploj kupki ili se tuširajte toplom vodom.

7. Trudite se da održavate svoj imunitet na nivou koji će obezbediti organizmu adekvatnu zaštitu od infekcije i tako smanjite mogućnost respiratorne lokalizacije oboljenja.