Prosečnoj osobi potrebno je 7-10 časova noćnog sna kako bi obnovila svoj energetski nivo. Međutim, da li je moguče upotrebom različitih ciklusa spavanja koristiti iste benefite  sna, ali sa manjim brojem sati utrošenim na spavanje? Mnogo manjim?

Većini ljudi  poznat je monofazan ciklus spavanja, koji podrazumeva samo noćni san.  Međutim, ovakav ciklus mnogima je nedovoljan za adekvatnu obnovu energije.

Činjenica je da pored ovoga, postoje četiri ciklusa spavanja koji mogu obezbediti  očekivane benefite, a uz mnogo manji broj sati provedenih u spavanju.

Ključ je u polifaznom spavanju, koje uključuje nekoliko dremki koje imaju izrazit uticaj na obnovu energije.

Dakle, za razliku od monofaznog spavanja, koje podrazumeva san jednom dnevno, polifazno spavanje uključuje i više kraćih dremki.

Monofazno spavanje sadrži različite stadijume spavanje u REM fazi( faza brzog pokretanja očnih jabučica), kao najvažnije faze.

Osoba koja spava monofazno može leći u krevet u 23h i spavati 7-10h, a zatim se probuditi ujutro.

Naravno, ukoliko je radila noćnu smenu, to vreme će biti zamenjeno za popodnevne časove.

Generalno, telu treba 45-75min da dosegne REM fazu, koja je odgovorna za obnovu telesne energije i moždane funkcije.

– Bifazno spavanje, poznato kao Siesta, pokazalo se ljudima kao najpraktičnije.

Ovaj ciklus sadrži 5-6h sna i jednu dremku u trajanju od 20, 60 ili 90min u toku dana.

Što se zdravstvenih bnefita tiče, ovaj ciklus spavanja je dokazano zdraviji od monofaznog spavanja, a pokazuje i pozitivan uticaj na raspoloženje, umanuje stres i povećava produktivnost u radu.

Neka istraživanja upućuju na to da ovaj ciklus spavanja može pojedinca učiniti „pametnijim“, upravo zbog pozitivnog efekta na koncentraciju.

Everymen ciklus podrazumeva raspored spavanja koji uključuje 3.5h sna i tri dremke od po 20min koje su raspoređene tokom dana.

Uzorak rasporeda spavanja: 9-12.30h, dremka u 16.10h,20.10h, 2.40h. Treba izbegavati jutarnji san od 3-6.30h jer u ovo vreme postoje znatno manje šanse da se ostvari kvalitetan san.

– Dimaksion ciklus je ciklus spavanja koji je najteže koristiti. On je pogodan za osobe kod kojih postoji genetska uslovljenost manje potrebe za snom, pa im je potrebno samo 4h monofaznog spavanja kako bi normalno funkcionisale.

Osobe koje nemaju ovaj, DEC2 gen, ne mogu da imaju iste benefite od ovog ciklusa spavanja i on kod njih obično ne funkcioniše.

Pored ova 4h sna, u toku dana raspoređene su 4 dremke od po 30 min, što predstavlja samo 2h dodatnog sna.

– Uberman ciklus podrazumeva 6 dremki od po 20 min. Alternativno, broj dremki se može povećati na 8. Na taj način se uočava razlika u nivou energije u pozitivnom smislu.

Veoma je važno ne preskakati dremke. U slučaju da ovo učinite, to će izazvati osetan pad energije.

Stoga, nameće se zaključak da primena bifaznog ciklusa spavanja zahteva najmanje prilagođavanja. U proseku, organizmu je potrebno 2 nedelje da se navikne na prirodu novog ciklusa sna.

Ukoliko odlučite da na ovaj način uštedite vreme koje  provodite spavajući, u toku ovog, adaptivnog perioda nemojte odustajati.

Tokom prvih dana prilagođavanja možete osetiti umor i iscrpljenost, ali vremenom oni će nestati i vi ćete osetiti benefite promene ciklusa spavanja.

Zapaženo je da zdrava ishrana doprinosi bržem prilagođavanju na novi ciklus spavanja.

Kada je vreme za dremku, potrudite se da zamračite prostoriju.

Kada se probudite, trudite se da budete izloženi sunčevoj svetlosti nekoliko minuta.

Bitno je biti disciplinovan i buditi se u tačno određeno vreme i benefiti neće izostati.

Preporuka

Kako biste povećali nivo životne energije tokom dana i uspešnije se nosili sa psiho-fizičkim zadacima koje nameću svakodnevni život i rad, preporučujemo upotrebu preparata Gin Chia, koji je 100% prirodan i izuzetno delotvoran.

Više o ovom proizvodu možete pročitati ovde: https://planetazdravlja.com/povecajte-nivo-energije-tokom-dana/