Čak i ako ih ne čačkate, akne mogu da ostave ožiljke usled zapaljenskih procesa na koži koji uništavaju kolagen.

Šta pogoršava akne?

Sunce

Izlaganje ožiljaka suncu može da ih zatamni i uspori isceljenje jer ultraljubičasti zraci stimulišu proizvodnju melanocita (pigmenta), što dovodi do promena boje. Savet je da pre nego što izađete napolje koristite kremu za sunčanje sa cinkom i nanosite je svaka dva sata.

Čačkanje i ceđenje

Ožiljci, koji sadrže uglavnom kolagen (proteinska vlakna koja se nalaze u drugom sloju kože) su način na koji se telo regeneriše. Ožiljci se obično utiskuju u kožu zbog gubitka kolagena usled intenzivne upale. Čačkanje i ceđenje dovode do daljeg zapaljenja i oštećenja kože, koji pogoršavaju promene boje kože i ožiljke. Kada se diraju bubuljice, bakterije još dublje ulaze u kožu, što povećava verovatnoću da se javi ožiljak jer se tako uništava kolagen.

Vitamin E

Mazanje krema koje sadrže vitamin E na ožiljak sprečava isceljenje kože.

Šta pomaže u lečenju ožiljaka?

Kreme sa kortizonom i kreme za izbeljivanje kože
Ako je ožiljak crven ili otečen, koristite kreme sa kortizonom da smirite kožu. Ćelije kože apsorbuju kortizon koji  smanjuje upalu. Zatim se treba posvetiti hiperpigmentaciji koja je nastala usled ožiljka. Najbolje je pronaći neka prirodna sredstva za posvetljivanje kože. Uvek izbegavajte veštačke hemikalije.

Lasersko uklanjanje ožiljaka

Ako ožiljci ne  nestaju sami od sebe, idite kod dermatologa. Postoje tehnike korišćenja lasera za uklnjanje ožiljaka. Lasersko zatezanje kože koristi frakcionisanu lasersku tehnologiju za poravnavanje površine kože i povećavanje proizvodnje kolagena.
Ne-ablativni laseri stimulišu proizvodnju kolagena bez oštećenja površine kože.  Ablativni laseri uništavaju ožiljak, omogućavajući formiranje nove, glatke kože. Postoje i injekcije za popunjavanje udubljenja na koži koja su nastala kao posledica ožiljaka, ali njihova je mana što tretman mora da se ponavlja svakih 4 do 6 meseci jer se proizvod apsorbuje u kožu tokom vremena.

Strpljenje

Morate strpljivo sačekati da se koža sama isceli. Nekoliko nedelja nakon što izbije akna, a zatim se formira i ožiljak, novi krvni sudovi nastaju na oštećenom mestu da bi hranili kožu, zbog čega većina mladih ožiljaka ima ružičastu boju. Mesecima kasnije, kolagen (gradivni sastojak kože) se formira i popravlja kožu.  Cistične akne uništavaju kožu i masti, pa može potrajati i do godinu dana da ožiljak nestane.