Saveti za oporavak ekstremno suve kose

*Da biste oporavili ekstremno suvu kosu i vratili joj vlagu, koristite blagi šampon, a zatim i hranljivi balzam namenjen za suvu kosu. Balzam ostavite da deluje nekoliko minuta pre nego što kosu isperete (nemojte nanositi balzam na teme, već samo duž vlasi). Možete koristiti  šampon za zaštitu kose od toplote, kako biste zaštitili kosu od isušivanja ukoliko je sušite fenom. Ako koristite penu za kosu, izaberite penu sa balzamom (ovaj proizvod nude Nivea i Afrodita).

*Koristite češalj sa širokim zupcima posle pranja jer je suva kosa vrlo krhka. Očešljajte kosu i pre pranja.
*Jednostavan metod vraćanja vlažnosti kosi je da na dlanove stavite 1 ili 2 kapi maslinovog ulja i ulja šafranike  i utrljajte ih u kosu, i to prvo nanesite ulje na krajeve a zatim ga razmazujte ka korenu kose. Jedna ili dve kapi ulja koje ste naneli na suvu kosu je vrlo mala količina,i nećete ni primetiti da ste ga naneli. Ako to radite dovoljno često, obezbedićete Vašoj kosi dovoljnu količinu humektanata koji će privući i zadržati vlažnost. Možete koristiti i čičkovo i kokosovo ulje. Ali ne zaboravite- samo dve kapi!

Kako lečiti suvu kosu

*Sušite kosu prirodno, tj. bez fena kad god je to moguće.
*Izbegavajte da koristite uređaje za oblikovanje kose i klonite se hemikalija neko vreme. Farbe i hidrogeni  isušuju kosu. Ako baš želite da se farbate, nemojte farbati celu kosu, već izvucite pramenove, na primer.
*Ograničite pranje kose na jednom u tri do četiri dana. Ako je vaša kosa sve suvlja, koristite balzame koji se ne ispiraju, i koristite preparate koji odmrsuju kosu kako ne biste morali češljem da je razmrsite. Takođe, za efekat ravne i glatke kose koristite šampon za ispravljanje kose.
*Koristite meku četku od svinjske dlake. Ove meke četke bolje raspoređuju masnoće duž cele kose.
*Kako biste postigli brze rezulate, koristite proizvode za sjaj kose, kao što su kristali.
*Koristite gel. Gel stvara spoljašnji sloj na kosi. Pre nanošenja gela, stavite pakovanje/masku na kosu ili balzam, a zatim preko toga malo gela. Tako ćete „zaključati“ balzam u kosu, tj.omogućiti mu bolje delovanje.
*Prirodno suva kosa, za razliku od kose koja je postala suva zbog oblikovanja ili farbanja, nije slaba ili lomljiva, tako da je bezbedno upotrebljavati balzame koji sadrže sastojke kao što su soli amonijuma. Soli amonijuma čine kosu mekom i lakom za oblikovanje.
*Ako su Vam krajevi izuzetno suvi, koristite proteinske balzame za kosu. Proteini restrukturišu kosu i jačaju je. Ne zaboravite i da hidrirate kosu. Koristite serume za opravak ispucalih krajeva (eng. anti-frizz serum).
*Ako Vam krajevi cvetaju i lome se, vreme je za šišanje. Skratite kosu najmanje 1,5 cm kako se nova kosa ne bi dalje cepala. Ako je Vaša kosa izuzetno suva celom dužinom, opcija je da se ošišate na kratko i pustite kosu da ponovo izraste. Postoji mnogo slatkih kratkih frizura, tako da ćete moći ostati u trendu i sa kratkom kosom.
*Potražite proizvode za oblikovanje kose koji su bez alkohola, pogotovo gelove za kosu bez alkohola.
*Kada nanosite losion za telo, uvek malo stavite i na dlanove i nanesite na kosu.  Možete koristiti maslinovo ulje ili majonez u ovu svrhu, u malim količinama, naravno.
*Nosite šešir na suncu. Sunce osuši kosu, i posvetljuje je. Šeširi su odlični modni detalji. Ako se kupate u bazenima, nosite kapu za kupanje. Nanesite balzam za kosu koji se ne ispira i raščešljate ga pre nego što uđete u vodu.
*L-metionin je amino kiselina koja sadrži sumpor i učestvuje u proizvodnji kose i mišića. On sprečava lomljivost kose. *Biotin je vitamin B koji je veoma važan u zdravlju kose . Uzimajte kapsule biotina svaki dan kako piste preventirali suvu kosu.
*Takođe, imajte u vidu da su esencijalne masne kiseline, kao što su omega 3 kiseline u ribljem ulju, poznate po sposobnosti da bitno poboljšaju zdravlje kose i noktiju, njihovu teksturu, sjaj, i opšte stanje. Dobri izvori esencijalnih masnih kiselina su laneno ulje, riblje ulje, i hladno ceđeno maslinovo ulje.
*Koristite organske proizvode za sjajnu i glatku kosu. Oni ne sadrže hemikalije koje oštećuju kosu i čine je previše „pufnastom“.