Emocionalna ishrana

Ako ste imali loš dan na poslu, u školi, na fakultetu, u porodičnim odnosima nije sve kako bi trebalo da bude, kako se borite sa tim?

Pod stresom ste. Da li se častite kesom čipsa dok ste ispred televizora, uzmete dodatni, povelik komad pržene piletine, ili ste ušuškani u krevetu sa velikim pakovanjem sladoleda i kašikom? Svi smo uhvatili sebe da jedemo podstaknuti emocionalnim problemima.

Ipak, takođe znamo da ne možemo izgubiti na težini bez ograničenja unosa kalorija.

Emocionalna ishrana je ishrana podstaknuta emocionalnim okidačima koji uzrokuju stres, i osoba poseže za hranom kako bi se osećala zadovoljno.

Ti problemi su anksioznost, bes ili frustracija događanjima u životu.

Ovakva ishrana teži da pređe u naviku, i kao svaka navika ona može biti ukinuta. To može biti teško, pogotovo ako ste rob takve navike dugo, a uz odlučnost i istrajnost ona se može slomiti.

Ukoliko je problem sa viškom kilograma prisutan u celoj porodici, eksperti naglašavaju da je grupno rešavanje problema koje uključuje čitavu porodicu obično sa daleko boljim rezultatima nego kad se u borbu sa navikom upusti samo jedan član, i nema ovakav tip podrške.

Teško je ne hraniti se kaloričnim i obilnim obrocima ako se vaša okolina uporno hrani na ovakav način i često padate u iskušenje.

Sledi 4 saveta koji će vam  pomoći da obuzdate ishranu vođenu emocijama:

1Nametnite zdravu životnu sredinu u vašem domu

Ukoliko u vašoj kući postoji obilje čipseva i nezdravih užina, izvršite selekciju i zadržite samo neprerađene, niskokalorične  i niskomasne namirnice poput svežeg voća i povrća, i kokica bez dodatka putera.

Kad idete u nabavku, držite se samo spiska koji ste prethodno sastavili i ne kupujte ništa van njega.

Neka u dnevnoj sobi bude činija  sa voćem uvek na dohvat ruke, na najprometnijem delu sobe. Nemojte držati slatkiše u činijama, na taj način vas neće podsećati na svoje postojanje, i nećete u trenutku dosade posegnuti za njima.

Deca uče po uzoru na svoje roditelje, tako da oni moraju biti primer zdrave ishrane i zdravog okruženja.

Pre nego što posegnete za odlaskom u kupovinu koja nije preko potrebna, ili se odlučite za odlazak u restoran, ili naručite picu, preispitajte se da li ste zaista gladni. Uzmite predah, idite u šetnju i sačekajte dok vaše emocije ne budu pod kontrolom.

2. Identifikujte okidač emocionalne ishrane

Sledeći put kad krenete da posegnete za slasnom i nezdravom hranom, postavite sebi pitanje „Zašto ja želim da jedem ovo? Da li sam zaista gladan/na?“ Ako niste zaista gladni, preispitajte svoje emocije, kako se osečate i šta vas je navelo da potražite utehu i zadovoljstvo u hrani. Da li ste pod stresom, da li vam je dosadno, tužni ste, usamljeni?

Vodeći dnevnik ishrane imaćete tačan uvid šta ste sve uneli tokom dana i kako je to povezano sa određenim emocijama. Treba da u njega napišete šta ste pojeli i kako ste se osećali pre nego što ste posegnuli za određenom hranom. Tako ćete imati vezu između određenog  raspoloženja i hrane koju unosite kao posledicu tog raspoloženja.

Nemojte se ustručavati da se obratite psihoterapeutu ako mislite da se emocionalna ishrana otrgla kontroli i da je to jedini način kojim se oslobađate od stresa.

3. Pronađite alternative koje će vas zadovoljiti, a koje ne uključuju konzumiranje hrane

Kada shvatite zašto hrana čini da se osećate bolje, možete pronaći alternativna rešenja koja će vam pomoći da se nosite sa emocionalnom ishranom.

Da li ste frustrirani jer nemate kontrolu nad okolnostima koje postoje u vašem životu? Prošetajte rutom koju ste odabrali.

Povređeni ste jer ste čuli šta je kolega na poslu govorio o vama?

Razmislite kako da mu konstruktivno uzvratite i da izađete iz situacije kao pobednik.

Dosadno vam je? Nazovite prijatelja ili surfujte internetom u potrazi za informacijama koje vas zanimaju, i nećete razmišljati o hrani.

  • Ukoliko sebi uskratite sve poslastice, to može dovesti do velikih kriza kojima nećete moći odoleti. Umesto toga, konzumirajte svoje omiljene poslastice, ali samo povremeno i u manjim porcijama.

Ograničite unos čipsa ili čokolade tako što ćete staviti manju količinu u činijicu, umesto da grabite iz kese dok ne pojedete sve.

Zadržavanje akcenta na zabavi i dobrom osećaju tokom dana može stvoriti nove, zdravije navike na koje ćete se prilagoditi.

Nemojte sebi govoriti samp  da je to što kontrolišete nezdravu ishranu zdravo za vas, nego i  da ćete se zbog toga bolje osećati.

Brzo ćete pronaći zadovoljstvo u tome i boljitak će biti vidan.

Osećaćete se lakše, pokretljivije, i raspoloženije. Samopouzdanje će rasti.

Dakle, kada pravite alternativne planove, odaberite aktivnosti u kojima ćete uživati, kao što su brza vožnja biciklom, ili brza šetnja posle večere, pre nego zatrpavanje poslom i kažnjavanje sebe.

4. Proslavite uspeh

Usredsredite se na pozitivne promene koje pravite, korak po korak. Postići ćete bolje rezultate pozitivnim podsticajem, nego oštrom kritikom.

Promena navike emocionalne ishrane je proces. Dogodiće se odstupanja, ali neka vas to ne obeshrabri. Iskoristite to kao iskustvo koje će vam pomoći da sledeći put ne učinite isto kad ste emotivno lablini.

Sposobnost da podelite uspeh sa drugima učiniće ga slađim. Proslavite nedelju zdrave i umerene ishrane porodično, odlaskom u šetnju ili večernjim odlaskom na bazen. Kada kao porodica radite na poboljšanju kvaliteta ishrane, podrška koju dobijate jedni od drugih i nagrade u kojima uživate su neprocenjivi.ž