Zašto deca imaju napade besa?

Napadi besa ne javljaju se samo tokom druge godine života, kada su najučestaliji. Njihova pojava je uobičajena od 12-tog meseca do 4. godine života.

Napadi besa nisu retki kod male dece  koja testiraju nove granice i otkrivaju svet oko sebe, koji ne funkcioniše uvek onako kako bi oni želeli.

Deo strategije za savladavanje besa kod vašeg deteta sastoji se u  učenju da izbegnete njihovu pojavu tako što ćete “čitati” namere svog deteta I poznavati njegovu ličnost i potrebe.

 

 

Naučite koji su to okidači besa kod vašeg deteta.

Frustracija može poticati od toga što dete ima poteškoće ili nesposobnost da vam kaže šta želi i šta mu je potrebno.

Takođe, na taj način ono može iskazivati sopstvenu nezavisnost, ali i osećaj nedostatka kontrole.

Napadi besa mogu biti izazvani i kombinacijom umora, gladi, razdražljivosti i dosade.

Saveti za suočavanje sa napadima besa :

Prevencija . Planirajte izlaske u javnost posle užine i popodnevne dremke, I nemojte ostajati duže nego što ste planirali.  Ponesite grickalice I piće, a vratite se kući čim vidite da je detetu dosadno, da mu se spava ili je ogladnelo.

Budite uzor svom detetu, u smislu smirenosti.  Nemojte da pokazujete nervozu pred njim, niti razdražljivost. Deca osete kada su im roditelji nervozni, i negativan naboj energije stimuliše ih da budu osetljiva i plačljiva.

 

Ignorišite izliv besa kada do njega dođe.  To je ključna taktika kada je izlliv besa detetov mehanizam da dobije ono što želi. Saosećajte sa svojim detetom. Izgovorite rečenicu tipa: “Znam da si ljut/a zbog toga, ali udaranje nije ono što treba da uradiš povodom toga.“ Smiren glas pomoći će i vašem detetu da se smiri. Ne unosite dodatnu tenziju.

Nagradite dete za dobro ponašanje. Ono će naučiti šta je dobro ponašanje na taj način, čak i ako kažete nešto u stilu „Hvala ti što si se smirio/la.”

Omogućite svom detetu izbor. Neka npr. samo odabere da li će taj dan nositi plavu ili crvenu majicu, da li će gledatati tleviziju ili ćete mu pustiti film.

Deca u tom uzrastu žele da se osećaju važnom, tj.  žele da se njihove želje vrednuju.

 

Budite dosledni. Vaša doslednost je znak da držite stvari pod kontrolom. Takođe, morate pronaći balans kada je u pitanju nametanje svoje volje detetu, tj. učenje deteta ispravnim stvarima. Nekada je jednostavno potrebno da prođe određeno vreme da bi se stvari postavile na svoje mesto.

Odvratite detetu pažnju. Humor, muzika, dodatne aktivnosti i obrnuta psihologija mogu odvratiti pažnju detetu od besa.

Ukoliko napadi besa uprkos ovim savetima postaju učestali, i ako se ne zaustave ni posle četvrte godine, treba se posavetovati sa dečijim psihologom. Takođe, savet treba potražiti i ako dete dođe u stadijum da se samopovređuje ili je njegova okolina izložena opasnosti da bude povređena.