Istraživanja su pokazala da kofein koji majka unosi u svoj organizam, kako putem pića tako i putem hrane, uvek završava u majčinom mleku, ali u količini od samo 1% u odnosu na ukupnu količinu konzumiranog kofeina.

Postavlja se pitanje koliko šoljica kafe se preporučuje dojiljama na dnevnoj bazi.

Američka pedijatrijska akademija preporučuje maksimalno 3 šoljice kafe na dan.

Većina eksperata se slaže da bi unos kofeina tokom dojenja trebalo ograničiti na 300 miligrama dnevno.

Postoji veoma mala verovatnoća da će količina kofeina manja od te, uticati na ponašanje Vaše bebe. Međutim, ukoliko dojilja oseća da je beba izrazito anksiozna nakon što ona popije kafu, pa podoji svoju bebu, preporučuje se prekid konzumiranja kafe tokom jedne nedelje. Tokom te nedelje treba pratiti ponašanje bebe  i uveriti se da nije došlo do njegovih promena.

Nakon nedelje dana apsinencije od kofeina, treba ga opet vratiti u ishranu i ponovo pratiti ponašanje bebe. Ukoliko beba postane opet anksiozna, uznemirena i hiperaktivna, savetuje se potpuni prekid konzumiranja kafe tokom perioda dojenja.

Ipak, konzumiranje jedne šoljice kafe na dan nikako ne može da učini Vašu bebu anksioznom i da promeni njeno ponašanje. Zato nema razloga za zabrinutost kada je ta količina kofeina u pitanju.