Zdrava kičma

Zdrav kičmeni stub, ili kičma, je fleksibilan, ali savršeno obavlja svoju primarnu ulogu, a to je da štiti nerve kičmene moždine. Kao međusobno povezani delovi slagalice, kosti kičmenog stuba uklapaju se savršeno i daju telu fleksibilnost a da istovremeno ne ugrožavaju zaštitu kičmene moždine. Između pojedinačnih pršljenova nalaze se diskovi tvrde hrskavice.

Normalno starenje kičme

Kako starimo, tkivo koje obavija i štiti diskove između pršljenova počinje da puca i haba se. Istovremeno, unutrašnje gelasto jezgro diska postepeno gubi vodu, a sa njom i sposobnost da efikasno apsorbuje udare i pritiske. Na kraju su spoljni prstenovi diska oslabe i istroše se, pa se smanjuje fleksibilnost i eventualno nastaje bol.

Početak bolesti ankilozirajući spondilitis

Ankilozirajući spondilitis (AS) je degenerativna autoimuna bolest, oblik upalnog artritisa koji najviše utiče na kičmu. Iako niko ne zna šta uzrokuje upale koje na kraju dovode do razvoja „ukočenih pršljenova,“ ljudi sa AS navodno imaju jaku genetsku predispoziciju za ovu bolest. Upala se širi, utiče na kosti kičmenih pršljenova, izaziva do preteranog rasta kostiju i pojave „koščatih ispupčenja“ i jakog bola.

Kičma u obliku bambusa

Pršljenovi rastu i vremenom se spoje, okružuju kičmene diskove koji inače apsorbuju šok. Pokretljivost kičme biva ozbiljno ograničena. Kada se pršljenovi spoje, kičma poprima izgled bambusa.

Trenutno ne postoji lek za AS, iako se lekovi često koriste za smanjenje upale i bola, i za usporavanje napredovanja bolesti. Fizikalna terapija i / ili vežbe mogu biti propisane, a neki lekari veruju da pravilno držanje može da pomogne da se spreči krivljenje kičme.

Kako ankilozirajući spondilitis utiče na pokretljivost

Kada pršljenovi srastu, osoba ne može da se savija napred i nazad. Mora da koristi štap i ne može dugo da stoji ili sedi.

Lečenje ankilozirajućeg spondilitisa

Iako još uvek ne postoji lek za ankilozirajući spondilitis, tu su terapije za smanjivanje zapaljenja i bola, i za usporavanje napredovanja bolesti. Lekovi koji se koriste variraju od lekova protiv bolova kao što su aspirin i ibuprofen, do injekcija kortikosteroida.