Postoje brojni mitovi o lečenju mamurluka, ali postoje i pravi  načini da se što pre rešite osećaja mučnine, glavobolje i manjka energije.

Predlažemo vam nekoliko strategija u borbi protiv mamurluka:

Ibuprofen

Ukoliko želite sebi da olakšate simptome  mamurluka, uzmite jedan ibuprofen. Acetaminofen(Tilenol) može uzrokovati oštećenje jetre nakon noći provedene u konzumaciji alkohola. Zbog toga što se i alkohol i acetaminofen metabolišu  pomoću  jetre, mešanje ove dve supstance ometaće jetru u procesu uništavanja toksina. Aspirin može dovesti pak do stomačnih tegoba.

Sportski napitak

Kada se ujutro probudite sa tegobama izazvanim prekomernom konzumacijom alkoholnih pića, nakon ispijanja nekoliko čaša vode, preporučljivo je popiti i jedno sportsko piće, kako bi se unela dodatna količina soli koja omogućava da se tečnost brže apsorbuje.

Za odmorniji izgled- lokalna primena kesica čaja

Ukoliko vas posle zabavne noći čeka sastanak ili druženje sa ljudima od značaja za vas, nije preporučljivo da se na vama poznaju tragovi umora. Da bi koža lica izgledala odmornija, u ključalu vodu stavite čaj od kamilice ili zeleni čaja. Sačekajte da odstoji 3-5 minuta, pa nakon hlađenja kesica položite ih na svako oko u trajanju od 5 do 15 minuta. Tanini u čaju dovode do sužavanja krvnih sudova i tako se smanjuje nadutost.

Ovsena kaša za doručak

Ovsena kaša sadrži sporo varljive ugljene hidrate. Studija koja je sprovedena na grupi studenata koja je patila od mamurluka pokazala je da su oni koji su jeli ovsenu kašu za doručak pokazali bolje rezultate na testu memorije i bili su bolje raspoloženi od onih čiji se doručak sastojao od prostih šećera.

Žumance, jogurt, živinsko meso

Aminokiselina cistein može pomoći jetri da se oporavi od stresa koji je uzrokovala prekomerna količina alkohola uneta u organizam. Izvori cisteina se nalaze u žumancu  jaja, jogurtu i živinskom mesu.

Jedna do dve šolje kafe

Kofein će povećati vašu budnost. Ograničite unos kafe na jednu do dve šolje, da ne bi došlo do dehidratizujućih efekata koje kofein može da ima na organizam kada se upotrebljava u prekomernim količinama.

Odvratite sebi pažnju od mamurluka

Na kraju, ukoliko se zanimate aktivnostima koje će vam odvratiti pažnju od mamurluka, osećaćete se makar za nijansu bolje, iako ta aktivnost nije stvarno rešenje problema.

Probajte da radite lagane vežbe, šetajte ili popričajte sa prijateljem. Osećaćete se bolje .