Ukoliko ste zabrinuti zbog nadutog izgleda stomaka, a želite u potpunosti da uživate na plaži, bez  opterećivanja sopstvenim izgledom i nelagodnosti koju nadutost nosi, sledite sledećih 6 saveta:

1.       Nemojte piti gazirana pića

 Ukoliko želite da prevenirate nadutost i neprijatan osećaj u stomaku koji nastaje ispijanjem gaziranih pića, savetujemo da ih se u potpunosti odreknete. Na taj način izbeći ćete nepotrebnu izbočinu u predelu stomaka, kao i pojavu gasova.

 

2.       Izbegavajte so

 Hrana koja sadrži veliku količinu soli, ne mora biti uzročnik pojave gasova, ali neizostavno dovodi do zadržavanja vode u organizmu. Iako razne vrste grickalica deluju kao primamljivo i brzo rešenje za užinanje na plaži, opredelite se za namirnice koje sadrže manji procenat natrijuma, i tako izbegnite nadutost.

 

3.       Izbegavajte brokoli, kupus i kelj

 Ovo povrće je veoma korisno u borbi za dugoročno gubljenje suvišnih kilograma, međutim, jedino vreme kada se upotreba ovog povrća ne savetuje jeste vreme kada planirate da idete na plažu. Brokoli, kupus i kelj sadrže složene šećere koji izazivaju nadutost.

 

4.       Nemojte žvakati žvake

 Žvakanje žvakaće gume istovremeno vodi gutanju velike količine vazduha, pa ne iznenađuje to što tom prilikom dolazi do nadutosti.

 

5.       Izbegavajte zaslađene koktele

 Na plaži se nude brojne varijante koktela koji sadrže kako prirodne, tako i rafinisane šećere. Bogati su fruktozom, koja može izazvati nadutost.

 

6.       Izbegavajte upotrebu mlečnih  proizvoda

Ukoliko imate bilo koji oblik netolerancije na laktozu, izbegavajte upotrebu  mlečnih proizvoda pre nego što odete na plažu. Laktoza u tom slučaju može izazvati gasove, nadimanje u stomaku i druge neprijatne tegobe koje želite da izbegnete na plaži.