Kada bebe počnu da jedu čvrstu hranu, to je za roditelje velika prekretnica, koja dolazi u pratnji mnogih pitanja i briga. Kako se najbolje mogu izbeći alergije na hranu kada je beba već savladala žitarice i spremna je da pređe na različite vrste hrane? Koje namirnice najčešće izazivaju alergije kod bebe?

Počnite da postepeno otkrivate alergije na određene namirnice

Važno je bebu upoznavati sa novim namirnicama postepeno, uvoditi ih jednu po jednu, kako bi se što pre otkrile alergije na hranu. U suprotnom, imaćete problema sa vezivanjem alergije za pogrešnu vrstu hrane. Drugim rečima, ako date svojoj bebi tri nove namirnice u toku jednog dana i ona dobije alergijsku reakciju, nećete znati na koju je beba alergična.

Nije toliko bitno koju ćete namirnicu prvu uvesti, ni kojim redom, pod uslovom da su namirnice koje uvodite zdrave i da zajedno čine dobro izbalansiranu ishranu. Ali svaki put kada bebi date novu namirnicu, treba sačekati tri do pet dana pre nego što na meni dodate neku drugu. Ne eliminišite sve druge namirnice koje ste do tad već na taj način uveli u bebinu ishranu, samo nemojte dodavati dve različite nove namirnice u isto vreme.

Bebe i alergije na hranu: 8 najčešćih namirnica koje izazivaju alergije

Postoji više od 160 namirnica alergena, ali osam namirnica koje ćemo sada navesti krivci su za alergijske reakcije 90% vremena. Treba sačekati da beba malo poraste pre nego što uvedete neku od ovih namirnica, posebno kikiriki. Mnogi stručnjaci savetuju da se kikiriki ne uvodi u ishranu do treće godine. Ako imate bilo kakva pitanja u vezi sa ishranom, obratite se pedijatru.

Najčešći izazivači alergija su:

Mleko

Jaja

Kikiriki

Orašasti plodovi koji rastu na stablu (kao što su orasi, bademi, bademi…)

Riba

Ostrige

Soja

Pšenica

Simptomi alergije na hranu kod beba

Simptomi alergije na hranu obično se pojavljuju ubrzo nakon što beba tu hranu pojede – u roku od nekoliko minuta do nekoliko sati. Simptomi su:

Koprivnjača

Crvenilo na koži ili osip

Oticanje lica, jezika, ili usana

Povraćanje i / ili proliv

Kašljanje ili šištanje

Otežano disanje

Gubitak svesti

Kada treba zvati hitnu pomoć?

Ako beba ima problema sa disanjem, lice joj otiče, jako povraća ili ima proliv, odmah idite kod lekara ili zovite hitnu. Teške alergijske reakcije mogu jako brzo postati fatalne.

Ako uočite blage simptome, kao što je osip, idite kod lekara. Lekar će vam dati uput za test na alergije. Lekar će vas posavetovati kako da držite alergiju pod kontrolom (alergen se eliminiše iz bebine ishrane).

Zapamtite, samo zato što je bebina početna alergijska reakcija na novu hranu blaga, ona se kasnije može pogoršati. Razgovarajte sa svojim pedijatrom u vezi bilo kakvih simptoma alergije na hranu.

Neke alergije vremenom nestaju. Alergine na kikiriki, orase i školjke imaju tendenciju da dugo traju, a alergije na jaja i mleko često nestaju kad deca porastu.

Do nedavno, stručnjaci su savetovali roditeljima da tek posle prve godine uvedu mlečne proizvode, posle druge godine jaja, posle treće godine kikiriki, orašaste plodove i ribu. Početkom 2008, međutim, izmenjene su ove preporuke, koje su zasnovane na stručnom mišljenju nekih ljudi pre nego na konkretnim dokazima.

Nove smernice kažu da ukoliko ne postoji značajna istorija alergija na hranu u porodici deteta, nema dokaza da čekanje do posle godinu dana starosti bebe da se uvedu ove namirnice može smanjiti rizik od pojave alergija. U stvari, postoje dokazi da rano uvođenje nekih od ovih namirnica, kao što je kikiriki, smanjuje šanse da će dete postati alergično. O ovom pitanju posavetujte se sa pedijatrom.

Kako zaštititi bebu od alergija na hranu?

Mnogi pedijatri preporučuju da se sačeka da beba napuni bar 10 meseci pre nego što se uvedu ove problematične namirnice. Čak i ako nema dodatnog rizika od alergije, alergijsku reakciju je mnogo lakše kontrolisati kada je beba starija. Pošto alergije na neke namirnice kao što su kikiriki i školjke izazivaju užasno jake alergije, neki pedijatri savetuju da se ove namirnice izbegavaju dok dete ne napuni tri godine.

Kravlje mleko ne treba davati bebama mlađim od jedne godine, jer proteini u mleku mogu da iritiraju želudac. Jogurt i meki sirevi su u redu jer su proteini u ovim mlečnim proizvodima razloženi i manje verovatno će izazvati probleme sa stomakom. Takođe bi trebalo sačekati najmanje do druge godine da se uvede med u ishranu, što može izazvati potencijalno ozbiljnu bolest koja se zove dečji botulizam.